EDITORIAL

 

Any de neu, any de Déu, però que no caigui a sobre meu

Aquest hivern ha espernegat fins al final. Ja va nevar pels volts de Nadal i hi va tornar passat Reis, però la nevada que va caure el dia 8 de març, tot i que va ser ben anunciada pels meteoròlegs i pels mitjans, va sorprendre tothom per la seva magnitud. Després de nevar tota la nit anterior i tot el matí sense que la neu agafés a les carreteres, cap a migdia del dilluns va començar d’agafar i al llarg de la tarda una nevada impressionant va tallar la circulació de la majoria de carreteres i va cobrir d’un mantell blanc tot el paisatge. Dimarts al matí ja no nevava, però moltes carreteres, i la majoria de carrers, estaven intransitables pel glaç. Per sort, va sortir el sol i dimarts a la tarda ja retornava la normalitat en el trànsit.

En moments com aquest es posa en qüestió la rapidesa i l’eficàcia dels serveis públics, i és ben veritat que tothom pot tenir alguna queixa sobre el retard a passar una màquina llevaneus, la imprevisió de no tenir sal preparada en algun punt o el fet d’haver prioritzat uns carreres enfront d’uns altres a l’hora de netejar-los. Hem de dir que, en general, la resposta dels serveis públics en aquest cas va ser raonablement bona. Mossos, guàrdies urbans, bombers, ambulàncies, grues... es mobilitzaven i es multiplicaven per atendre les incidències; no poques causades per la imprevisió de conductors que, malgrat estar avisats, havien sortit imprudentment circulant sense cadenes. També és cert que en casos així es posa de manifest la solidaritat i el bon comportament cívic de les persones, netejant les pròpies voreres i facilitant les coses; tot i que també se senten veus que opinen que, “com que ja paguem impostos”, l’Administració ens ho hauria de resoldre tot i posar-nos una catifa a la porta de casa.

Les grans nevades històriques, com la de 1962, van deixar al nostre poble records inesborrables d’actituds cíviques i solidàries, que no s’haurien de perdre. El record de la nevada d’enguany serà el  d’unes imatges boniques, d’un Balsareny com de pessebre, amb l’alegria dels més menuts fent ninots de neu i jugant en un medi poc habitual. Els adults ens quedem amb la responsabilitat i amb el sentit de civisme.

Consulta Popular el 25 d’abril

L’Associació Balsareny Decideix continua treballant per l’organització d’una consulta popular per la independència el 25 d’abril. Tretze entitats del poble, entre les quals el CCB, i més de 75 socis hi donen suport. L’acte de presentació, el passat dia 5, es va veure molt concorregut; se’n faran d’altres. Però no serà fàcil. És una consulta que no compta amb el suport governamental (ni el d’Espanya ni el de Catalunya), ni hi ha campanyes a la televisió fomentant el vot. Al contrari, els mitjans de comunicació de masses ignoren sistemàticament els actes que es fan i s’han fet en més de 400 pobles i ciutats de Catalunya, i es minimitzen els resultats assolits contra els silencis, la desconeixença i la indiferència. No serà fàcil mobilitzar l’electorat, però Balsareny decideix ho vol intentar, i des d’aquí fem una crida als nostres lectors, no tan sols que hi participin votant el dia 25 (o en dies anteriors amb vot anticipat), sinó des d’ara mateix, fent una forta campanya boca-orella per convèncer els indiferents i fins i tot els contraris a la sobirania nacional que vagin a expressar lliurement la seva opinió. La consulta és un acte de normalitat democràtica que no busca un “sí” massiu sinó una bona participació. Un acte de llibertat popular i d’afermament de la sobirania popular. Però cal fer molta pedagogia, cal explicar-ho molt bé, i en persona. “Truqueu per telèfon, aneu porta per porta, parleu amb els vostres parents i amb els vostres amics, no us relaxeu”. Aquestes paraules, que es podrien aplicar als ja convençuts perquè difonguin el missatge com una taca d’oli, no són pas, però, d’aquesta campanya; són de Barack Obama, i es resolien en un emblemàtic “yes, we can”, que a casa nostra en podríemn també dir “Persistirem”. Només cal que hi posem voluntat i esforç.

Assemblea General del CCB

El passat dia 28 de febrer es va celebrar l’assemblea general ordinària del Cercle Cultural de Balsareny, amb l’escassa assistència habitual.

Es va ratificar la junta per un nou mandat i es va acordar, igual que l’any anterior, no incrementar la quota de soci, atesa la situació econòmica general. Els presents van ratificar per unanimitat l’acord que el CCB doni suport a l’associació Balsareny Decideix fent-se’n soci com a persona jurídica.

Aquest és l’estat de comptes de l’exercici 2009:

INGRESSOS

euros

Quotes socis

5.739,40

Publicitat

1.071,48

Interessos

945,80

Espai reservat Ajuntament

210,00

Subvenció Generalitat

3.465,00

Premsa Comarcal

879,51

TOTAL INGRESSOS

12.311,19

 

 

DESPESES

 

Confecció Sarment

6.555,69

Devolucions socis

162,52

Premsa Comarcal

318,27

Gestoria

152,07

Redacció Sarment

1.200,00

Retenció IRPF

170,20

Comissions

202,57

Correu i diversos

972,40

TOTAL DESPESES

9.733,72

 

 

SUPERÀVIT 2009

2.577,47

CCB