L’Auca de Pere Casaldàliga

 

Publiquem, amb la deguda autorització del seu autor, aquesta magnífica Auca de Pere Casaldàliga: català, valent, poeta, cristià, bisbe i profeta, obra de Joan Vilamala.

Joan Vilamala, nascut a Folgueroles (Osona) l’any 1949, és un dels fundadors del grup de cançó Esquirols (1969-1985), que es va caracteritzar per fer unes cançons compromeses amb el seu temps, tant per les lletres –a voltes satíriques, a voltes emotives i contundents–  com per la seva voluntat d’arribar a un públic majoritari. Algunes d’aquelles cançons, adaptades, popularitzades i convertides gairebé en himnes, han travessat generacions i avui formen part dels cançoners bàsics dels centres escolars, alhora que són interpretades per altres formacions musicals.

Vilamala és membre de la Societat Verdaguer, sobre l’obra del qual ha publicat un vídeo i diverses obres de divulgació, i, en qualitat d’historiador local, és autor de diversos articles i d’un llibre sobre els Pujol, una nissaga d’escultors barrocs del segle XVIII. Llicenciat en Filologia catalana, actualment exerceix de professor de l’Institut d’Ensenyament Secundari Pius Font i Quer de Manresa (Bages), on disposa d’una magnífica pàgina web, "La paret de les auques" (www.auques.cat), amb una nombrosa mostra d’auques didàctiques sobre personatges de la nostra història i de la nostra literatura: Verdaguer, Maragall, Rusiñol, Josep Pla, Apel·les Mestres, Màrius Torres, Climent Forner, Pau Casals, Antoni Gaudí, Joan de Serrallonga…).

Una de les seves creacions recents és l’Auca de Pere Casaldàliga que en aquest butlletí i els propers publicarem, com a homenatge al bisbe de Cal Lleter. Aprofitem per proposar a l’Ajuntament de Balsareny, a l’alcalde i a la regidora de Cultura i al Consell de Cultura, –si encara existeix– que la nostra corporació local publiqui aquesta Auca i la distribueixi a l’escola de Balsareny i als instituts de Navàs i Sallent i la difongui,  per contribuir que es parli de la vida i les causes del nostre balsarenyenc més universal.

Sarment