La història

 

 

Tot i haver passat poc més d’un segle entre 1876 i els nostres actuals dies, sembla ser que la història, o no ha canviat o bé es torna repetir. La Constitució Espanyola de 1876 és gairebé idèntica a l’actual. El conservadorisme regia les seves normes i disposicions, i institucionalitzava Espanya com un règim parlamentari liberal, que es fonamentava en l’existència de dos grans partits que s’alternaven en el poder, gràcies al caciquisme. La resta de partits, la majoria bascos i catalans, tenien un paper simbòlic, amb alguns diputats a les Corts, fet que avui és la viva realitat de la política espanyola. Tant llavors com ara, no hi havia grans canvis entre les polítiques dels dos partits grans de l’Estat espanyol, però el què també tenen en comú és el seu desfavoriment vers les polítiques adreçades a Catalunya, llavors amb polítiques proteccionistes, ara amb l’espoli fiscal. El bipartidisme és element clau en el fet que una democràcia no es pugui desenvolupar amb plenes garanties, i això és el cas de l’Estat espanyol, on actualment tenim una democràcia molt feble, amb trets de totalitarisme, ja que la transició cap a la democràcia es va fer amb por i no es va saber trencar amb el passat, fet essencial per tal que el nou cicle, el democràtic, sigui fort i durador, fet que permetrà que no hi hagi intromissions en les polítiques, i que aquestes siguin sanes, equitatives i efectives.

Tornant a principis del segle XX, va existir una forta crisi en el sistema polític espanyol, que va donar peu a la divisió interna dels principals partits, va aparèixer la corrupció, i va ensenyar que aquell model polític estava esgotat. Paral·lelament van sorgir amb força noves organitzacions polítiques, la majoria catalanes, fet que podríem equiparar amb les plataformes i organitzacions actuals sobre el “dret a decidir”, o altres moviments culturals catalans.

Llavors els catalans vàrem saber aprofitar l’ocasió i vàrem forçar el fi d’un sistema polític corromput, i posteriorment es va posar fi a la dictadura de Primo de Rivera, però no ho vàrem saber fer del tot bé, la Guerra Civil és un clar exemple.

Davant la conjuntura política actual, sembla ser que es repeteix allò que va passar a principis del segle passat. Però ara no ens podem permetre el luxe que l’actual “dictadura” del govern espanyol, no ens permeti celebrar un acte democràtic com és el fet de preguntar a la nostra població que decideixi sobre el seu futur, sobre les seves polítiques, sobre el seu dia a dia. Un acte tant democràtic com el Dret a decidir, reconegut tant per la Unió Europea com recollit en l’article 1.2 de la Carta de les Nacions Unides on es diu que: “El dret de lliure determinació dels pobles o dret d'autodeterminació és el dret d'un poble a decidir les seves pròpies formes de govern, perseguir el seu desenvolupament econòmic, social i cultural i estructurar-se lliurement, sense ingerències externes i d'acord amb el principi d'igualtat”. I això és el què precisament, el què intenta buscar el poble català.

Per aquests motius, per l’actual situació, i volent que no es torni a repetir els errors del passat, ERC vol ajudar que es pugui fer un acte de democràcia, i vol estar al costat de la societat en les consultes populars sobre la independència de Catalunya. Perquè les consultes són simplement un acte més de democràcia, que l’ajuda a enfortir-se i créixer, on el fet d’anar a votar tres opcions ensenya que no estàs imposant un únic pensament, tret característic dels règims autoritaris i totalitaris.

A Balsareny hem d’aconseguir que el proper 25 d’abril es pugui celebrar aquest acte de democràcia, i així sumar-nos a la gran quantitat de pobles d’arreu de Catalunya que així ho faran efectiu el mateix dia. Des d’ERC-Balsareny donarem suport a qualsevol iniciativa ciutadana que surti per tal que en el dia de la nostra Festa Major, la democràcia sigui un acte més de la Festa.

Catalunya està convivint en un Estat Espanyol on la separació de poders ha quedat entredita, i on la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut de Catalunya, n’és un exemple clar, amb un membre del Tribunal mort i que no li han buscat substitut, o bé amb membres del Tribunal que han esgotat el seu mandat. Us imagineu un President de Govern o un Alcalde que després dels quatre anys de mandat no permetés unes eleccions i es prorrogués en el càrrec? Això seria un acte de totalitarisme. Doncs bé, això és el què és el Tribunal Constitucional, qui està orquestrat pels dos grans partits polítics de l’Estat espanyol. La democràcia espanyola està ferida, potser ferida de mort, i nosaltres els catalans el que intentem és aconseguir que es celebri un acte del tot democràtic, perquè la democràcia és el camí a seguir. És per aquest motiu que les consultes populars s’han de potenciar, ja que així la població tindrà unes polítiques més ajustades a ella i a la realitat.

Catalunya ha de fer un pas endavant. Ara ens trobem en un moment històric en què ja no podem caure en els errors del passat, i no podem fer marxa enrere. Només queda un camí i és el que els ciutadans han de decidir.

ERC Balsareny