EDITORIAL

 

Balsareny decideix: consulta popular el 25 d’abril

El passat 16 de gener de 2010, al Centre Instructiu i Recreatiu, es va celebrar la primera reunió per constituir la Plataforma “Balsareny Decideix”, amb l’objectiu de promoure un consulta popular per la independència, que tindria lloc a Balsareny el dia de la Festa Major, diumenge 25 d’abril de 2010.

 A iniciativa de l’Agrupament Escolta Guillem de Balsareny i amb el suport —fins aquell dia— del Centre Instructiu i Recreatiu, del Cercle Cultural de Balsareny, de la Penya Barcelonista de Balsareny, del Centre Excursionista de Balsareny i de l’associació Els Pastorets de Balsareny, s’ha començat a demanar el recolzament de la resta d’entitats del poble i també de particulars que vulguin col·laborar en l’organització d’aquest acte cívic.

Després de la primera consulta d’aquest tipus, que va tenir lloc a Arenys de Munt el dia 13 de setembre de 2009,  es va celebrar una primera ronda de consultes el dia 13 de desembre del mateix any. Entre moltes altres localitats, van fer aquella consulta Berga, Vic, Callús, Castellbell i el Vilar, Calders, Olvan, Puig-reig, Navàs i Sallent. Hi ha una segona ronda convocada per al dia 28 de febrer, a poblacions com Cardona, Moià i Sant Feliu Saserra, entre moltes altres; i una tercera per al 25 d’abril, on presumiblement faran consulta, també entre altres, les ciutats de Lleida, Balaguer, Cervera, la Seu d’Urgell, Girona, Manresa, Sant Fruitós de Bages i probablement Barcelona. El fet que coincideixi amb la Festa Major del nostre poble és un element més per triar una data tan emblemàtica per celebrar aquest acte cívic a Balsareny.

La consulta és una via democràtica directa i popular per exercir un dret, el de decidir, que inclou l’autodeterminació dels pobles i la independència política. Un dret, aquest, reconegut per l’ONU des del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics dels Pobles, pacte subscrit per la majoria dels Estats membres de l’ONU, inclòs també l’Estat espanyol.

Amb la consulta, els ciutadans podran votar a favor o en contra del dret a la independència, o votar en blanc, cosa que ha de permetre conèixer l’opinió del poble català lliurement expressada a les urnes. És un acte perfectament legal, que comptarà amb uns protocols que en garantiran la fiabilitat. Un acte, a més, que s’organitza des de la societat civil, exemple del compromís i la maduresa del poble de Catalunya, capaç de decidir el seu futur i expressar-ho per via democràtica i pacífica de les urnes.

El Cercle Cultural, que al llarg de la seva història ha estat sempre compromès amb la democràcia i amb el catalanisme, i que va col·laborar en el seu dia amb les campanyes de l’Assemblea de Catalunya en favor de la llibertat, l’amnistia i l’Estatut d’autonomia, amb la Marxa de la Llibertat, amb la Marxa del Llobregat i amb tota mena de compromisos cívics en favor de la nostra terra, no pot menys que fer costat decididament a aquesta iniciativa del nostre poble. Per això ens en fem ressò i demanem a totes les entitats que s’adhereixin a la Plataforma, i a tots els balsarenyencs i balsarenyenques que hi aportin el seu suport.

Se’ns gira feina: doncs som-hi! Balsareny decideix!

C.C.B.

Pastorets, Reis i Traginers

El calendari local d’activitats no para. Han acabat les festes de Nadal i els nostres Pastorets han cobert una temporada més, amb una molt notable afluència de públic. També les representacions han estat reeixides, amb novetats importants en la il·luminació i so, i amb una bona interpretació per part dels nous papers que n’han contribuït a rejovenir el repartiment. El tradicional dinar de germanor i l’assemblea general tancaran la temporada.

Els Reis van arribar fidels a la seva cita i van poder estrenar les flamants carrosses noves. El temps no hi va acompanyar, però la pluja va respectar la cavalcada, que va ser seguida amb admiració per tots els nens i nenes i molta gent gran. Després, la recepció de cartes es va traslladar al local del Sindicat per acollir en un clima més càlid la tensa espera dels més menuts.

I els Traginers, per l’evolució del calendari litúrgic, aquest 2010 arriben d’hora. Estem segurs que ho faran amb el gran èxit de costum, i que ni la crisi no repercutirà en la gentada que ve a gaudir de la nostra festa. Com cada any, un magnífic programa de diverses pàgines, amb textos històrics, didàctics i lúdics per als més petits, és el primer tast de qualitat d’una diada que ens fa de referent per tot Catalunya i més enllà de les fronteres de l’Estat. La vitalitat de la nostra societat civil també es fa palesa amb el manteniment d’aquestes tradicions i amb les ganes de millorar-les any rere any. Gràcies a tots el que les fan possibles i per molts anys les puguem anar celebrant.

L’Ero d’Iberpotash

El Departament de Treball ha autoritzat l’ERO presentat per Iberpotash, tot i que l’ha reduït de mig any a 120 dies en comptes dels 180 que demanava l’empresa. La mesura es podria aplicar a partir del primer de febrer i afectarà 790 miners de Sallent, Balsareny i Súria. La companyia ha manifestat que la resolució li sembla positiva, tot i que vol estudiar si és suficient. En canvi, els sindicats no estan d’acord amb el dictamen de Treball, ja que no entenen que s’autoritzi un ERO a una companyia que ha tingut l’any passat uns beneficis de 118 milions d’euros. Els comitès d’empresa, després de diverses reunions amb els representants d’Iberpotash, no van donar la conformitat a la proposta empresarial, i per això l’ERO va anar a mans de la Generalitat. En opinió dels representants dels treballadors, a l’última reunió s’havia arribat a “un 90% d’acords amb l’empresa” i esperen que Iberpostash “reflexioni i apropi posicions”. Tant de bo que el conflicte es pugui resoldre positivament, ja que l’ERO afectarà moltes famílies de Balsareny.

Sarment