El carrer de la Creu recupera el signe identificatiu del seu nom

Foto J. Peralta

Actualment ja resten acabades les obres d’urbanització del principal eix del nucli antic balsarenyenc: la Baixada del Torrent, plaça Ricard Viñas, carrer de la Creu i el primer tram del carrer Sant Domènec. Per fi s’ha col·locat tot el mobiliari urbà necessari (jardineres de flors, bancs, fanals, pilons, etc.) respectant totes les opinions d’acord i desacord, i s’ha dut a terme la restitució de la font d’aigua i la caseta de la sort de l’ONCE.

Més significativa és, però, la col·locació de la creu del carrer de la Creu. De ben segur que les persones que han trencat la vuitantena poden donar testimoni digne dels canvis que, durant al llarg dels anys, ha tingut aquest element situat a la cruïlla del carrer amb l’inici del carrer del Castell. Davant d’una de les portes del que va ésser fa temps cinema i cafè del Centre Parroquial, propietat de la Parròquia de Santa Maria. Al principi, una creu adossada a la façana de l’immoble. Després, un anell circular enjardinat situat al mig de la terrasseta triangular per sobre el carrer del Castell; i ara el nou situat monòlit de pedra amb la inscripció del nom del carrer amb petits trossets de rajoles de colors, semblants al trencadís de l’arquitecte Gaudí.

Aquesta pedra és la mateixa que durant uns anys estava a l’espai d’entrada al Casal Verge de Montserrat, de la qual va ser lliurador en Martí Ribalta Òrrit, i Mossèn Joan Bajona l’artista.

Josep Gudayol i Puig