“Un premi dóna molta satisfacció i alegria. És la recompensa a l’esforç dut a terme en qualsevol modalitat esportiva. En l’equitació el premi ha de ser per al genet i per al cavall. Cal doncs valorar molt l’animal. Xena, Flavio i Fer Bah, entre d’altres, han estat per a mi una gran recompensa”.

Cipriano Ramírez Calatrava va néixer a Berga el 24 de març de 1986. Va cursar els estudis primaris a Balsareny, i els secundaris a l’institut de Sallent. En Cipriano treballa com a maquinista en una empresa de construcció d’obra pública i aquests dies està en una obra a Artés.

Tal i com ens diu ell: “el meu esport preferit és l’equitació, però també m’agrada el motocross i sempre que puc no em perdo una carrera de la Fórmula 1 ni del Gran Premi de Motociclisme”. En el temps de lleure li agrada escoltar música i el bon cinema. No té massa temps per llegir, però darrerament ha començat a llegir El sanador de caballos, de Gonzalo Giner.

- Fa poc que heu guanyat diferents premis eqüestres. Expliqueu-nos com ha anat?

- Doncs vaig tenir la gran possibilitat de realitzar diferents curses en la categoria d’Àrabs a l’hipòdrom de la Sènia, a Tarragona, els passats dies 25, 27 i 29 d’agost. I al final van ser tres premis com a tercer classificat. Tota una experiència, per viure-la, i quin goig poder-ho explicar!

- Quina edat teníeu quan vau començar a muntar a cavall?

- Recordo aquells inicis. Tot va començar amb un ruquet, quan tenia 8 anys, i em va agradar molt l’experiència. Des d’aquell moment em vaig introduir en el món de les curses, primer en la categoria d’infantils i amb els anys he anat pujant de categoria i nivell.

- I heu anat a alguna escola per tal d’aprendre i millorar a muntar a cavall?

- No, no he assistit a cap escola d’equitació. Els coneixements adquirits vénen de l’experiència i les consegüents trompades, i també dels companys que m’han donat suport i m’han ajudat.

- A més a més d’aquests premis, n’heu guanyat d’altres?

- Sí, he guanyat carreres amb pura-sangs a poblacions com Perafita, Vic, Solsona, Castellnou de Seana, Bascara, etc.

- Amb quines races de cavalls heu corregut?

- Com us he dit he muntat pura-sangs, però a més a més àrabs i creuats.

- Quina qualitat creieu que ha de tenir un bon genet?

- S’ha de tenir molta humilitat i una gran humanitat envers l’animal: un bon genet és aquell que a damunt de la gropa és l’equivalent a una ploma. L’animal no ha de sentir el pes d’una càrrega pesada.

- Podeu dir-nos alguns noms de cavalls que hagueu muntat?

- Els meus preferits han estat Xena, Tribún, Infinit, Oto, Silvalenia, Flavio, Escándalo i Fer Bah.

- Per últim, què se sent quan es guanya un premi?

- Un premi dóna molta satisfacció i alegria. És una recompensa per tot l’esforç que un ha realitzat i per tot el temps que hi has dedicat. És una experiència única la qual s’ha de viure per sentir-la.

- Gràcies, Cipri, i que tinguis molts èxits.

Josep Gudayol i Puig