Matilde Rial Vima, creativitat en l’art del patchwork

 

“Conèixer-nos una miqueta més tots els balsarenyencs”, aquesta és la intenció de l’entrevista. Avui ens trobem amb la Matilde Rial Vima, nascuda a Balsareny, al carrer de la Creu.

A la Matilde li agrada molt llegir, i el darrer llibre que ha llegit és El professor d’història, de Joan Francesc Mira. Li agrada molt també viatjar, però no ho ha pogut fer gaire. Com a hobbies li agrada anar al teatre i al cinema i fer labors, i sobretot el patchwork o labor de retalls. Tal com ens diu, “actualment faig cursets per poder estar al dia de les labors que imparteixo”.

- Què és el patchwork?

- El patchwork és una labor feta amb retalls de robes diverses.

- Expliqueu-nos quins són els orígens d’aquesta tècnica.

- Els orígens venen de molt lluny, des d’Anglaterra i Escòcia es va exportar als Estats Units, des d’on s’ha estès per tot el món. Per tant, és un mètode molt antic, però s’ha convertit en una labor moderna que, a més de ser divertida, és també molt creativa, ja que tothom hi pot posar el seu toc personal.

- Amb quina matèria primera es treballa el patchwork i què se n’aconsegueix?

- Abans es feien servir només matèries naturals, principalment el cotó, però ara també s’hi incorporen altres fibres i teixits. I el resultat final és una peça tèxtil.

- Quina utilitat té el món del patchwork?

- Doncs té moltes utilitats, alhora que gaudeixes fent-ho. Pots elaborar peces útils de roba des de vànoves, coixins o quadres, fins a ninots, bosses i qualsevol peça de roba que un es proposi.

- A quin nivell es treballa aquesta labor a Balsareny?

- Aquí al poble es treballa un bon nivell, ja que tenim la sort que vam ser pioneres en aquesta comarca i fa molts anys, uns catorze, que la practiquem.

- On poseu en pràctica aquest art?

- Fins ara el lloc era l’escola de Sant Marc, la seu de l’Associació Artística de Balsareny, però ara s’ha traslladat a la plaça de la Mel. També faig classes a la botiga “La Teranyina”, al carrer de Sant Miquel de Manresa. La veritat és que tinc uns grups d’alumnes que, alhora que aprenen, s’ho passen molt bé i entre totes ha sorgit una bona amistat.

Josep Gudayol i Puig