Nascuda a Fumanya (Berguedà) arribà a Balsareny de petita i tot cursant els estudis primaris del temps es va posar a treballar a la botiga dels seus pares fent un servei de cara al públic durant uns quinze anys. Passats aquests va posar-se a treballar pel seu compte.

Maria Conesa i Garcia va néixer el 23 de juny de l’any 1946. La Maria ha regit fins fa ben poc, ja que a l’hora de la concessió de l’entrevista la botiga resta amb les portes tancades per causa de malaltia familiar, l’establiment propi Mary’s Moda, on ha estat al servei de Balsareny durant disset anys.

La Maria ens comenta que li agrada molt llegir, però no té gaire temps per fer-ho, i que també li agrada viatjar, tot i que no ha sortit mai del país.

- Pregunta obligada. En tants anys de servei de cara al públic, quina creieu que és la primera condició per saber estar darrera el taulell?

- Crec que, sincerament, la persona que està al servei d’altres persones s’ha de revestir amb una gran paciència, tenir un caràcter agradable i pacient. Aquestes són condicions que et donen seguretat en el tracte amb el client.

- Sumant 32 anys i amb tantes hores dins una botiga, deveu haver viscut fets excepcionals. Ens en podríeu explicar algun?

- He de dir-vos que en tinc molt bons records. M’ho he passat molt bé, amb una bona harmonia amb totes les persones tractades; llevat, però, d’una certa ocasió en què em vaig sentir molt malament perquè ens van robar. També hi ha anècdotes divertides, com un dia, a la botiga de queviures dels meus pares, que va entrar una senyora i em va demanar “unos tomatillos”. Jo li vaig dir que allí no en teníem, de “tornillos”, ja que no era cap ferreteria. Un cop aclarida l’equivocació, ens vam fer un tip de riure. .

- Segons hem pogut saber, aquests dies penseu baixar portes. Què us ha fet prendre aquesta decisió?

- Bé, el primer pensament va ser jubilar-me, però potser no hauria anat tan de pressa si no s’hagués presentat la malaltia de la meva mare.

- Globalment, amb la vostra experiència, quina seria la valoració del comerç a Balsareny?

- Tots sabem que Balsareny no és un poble amb molt moviment comercial. Deixant de banda la crisi actual, enrere queden aquells anys en què la indústria tèxtil i minera donava gran vitalitat a tot el comerç local. Potser hi havia menys diners, però amb un gran nombre de famílies treballant el poble era molt diferent. Ara, com que gairebé tothom treballa a fora, són les grans àrees les que se’n beneficien. No obstant això, us puc dir que m’he trobat i em trobo molt bé aquí.

Josep Gudayol i Puig