- Editorial -

Comença un nou curs 

 

S’ha acabat l’agost i el món torna a girar al seu ritme. Les obres de la baixada del Torrent s’han reprès, i les entitats tornen a posar fil a l’agulla i a promoure activitats. Sempre en la mesura possible: a l’habitual manca de recursos econòmics, que no sembla especialment agreujada per la crisi econòmica,  s’hi afegeix la no menys endèmica manca de persones; sobretot, de persones que es vulguin posar al davant per fer moure les coses.

Amb tot i això, Balsareny es va movent. El Futbol Sala ha organitzat un torneig d’estiu, el primer torneig Vila de Balsareny; la Penya Barcelonista, la tradicional cursa popular o Milla Barcelonista, ja en la cinquena edició; el Club d’Escacs Balsareny un torneig de partides semiràpides; la Unió Esportiva Balsareny fa la presentació del primer equip de futbol; el Club Handbol Balsareny organitza el Torneig de Setembre; el Centre Excursionista prepara una sortida en bicicleta i una nova projecció audiovisual. La Setmana de la Joventut compta aquest any amb una sessió de cinema a la fresca a la piscina, un concurs de truites amb degustació final, la típica baixada d’andròmines, una “garri’n’kana” (o gimcana marrana) i concerts jove i de rumbes. Els Pastorets, que ja preparen els assaigs de la nova temporada, han fet la tradicional lectura de poesia, aquest any amb poemes de Jacint Verdaguer; mossèn Joan Bajona ha presentat el seu llibre amb les partitures de 25 anys de la Coral Infantil, i la Biblioteca reprèn l’habitual Hora del Conte. A més, al Sindicat hi ha hagut un concert a càrrec del grup vocal cubà Leo; s’engega un nou cicle de teatre amb l’obra “Reprís”, a càrrec del grup Teatre Mòbil; i a la Biblioteca es presenta una interessant exposició de Llorenç Ferrer sobre “La vida rural a Catalunya”, que recomanem. Balsareny es va movent. És molt, és poc? És el que hi ha, i hem d’estar-ne contents i agrair l’esforç dels qui esmercen el seu temps a organitzar aquestes activitats.

El curs polític també comença, amb les habituals atzagaiades partidistes, amb una crisi econòmica que no té pinta d’acabar-se ni de lluny i amb aquesta amenaça de grip nova que espanta, més que res de veure com sembla preocupar els nostres dirigents; el record de les vaques boges i de la grip aviària semblaria avalar un cert escepticisme, faria pensar que tampoc ara no n’hi haurà per tant; però qui sap, fa de mal dir. La sentència del TC sobre l’Estatut no ha estat finalment publicada a l’agost, com es preveia: els catalans continuem amb aquesta espasa de Dàmocles penjada damunt del cap, i cadascú enfilant-se-la per on més li convé, en comptes d’adoptar postures unitàries. Com sempre, desunits, cadascú a la seva bola: i més ara que comencem ja una campanya electoral que ha de durar tot un any, ja que les eleccions al Parlament toquen a la tardor del 2010. Ja patirem. Mentrestant, a Balsareny, intentem participar en els actes que les entitats programen, i contribuïm així una mica a fer més poble.

Sarment