Novetats a la Biblioteca

 

Si heu passat per la biblioteca segur que ja sabeu que el passat mes de juliol, aprofitant les vacances d’estiu, s’ha pintat la biblioteca.

El que més destaca és la secció infantil, que ha canviat radicalment d’aspecte gràcies al to carbassa que s’ha triat en la seva decoració (paret i moqueta) que ressalta moltíssim amb una part encoixinada de color blau elèctric on els més petits de ben segur es trobaran d’allò més còmodes.

També hem aprofitat el moviment de llibres per crear a la primera planta un “Racó Jove” on hem ubicat tot el fons de còmic (infantil i d’adults) i la novel·la juvenil.

Aquest moviment ens ha deixat espai suficient a la secció infantil per encabir-hi el “Racó de pares”, que, com sabeu, és una selecció de fons relacionada amb tot el que envolta el món de l’embaràs, els nadons, els nens i els adolescents i que tant ens preocupa als pares.

Hem fet una tria de tots els llibres de “lletra de pal” (lletra majúscula) i els hem posat junts identificats al llom amb una lletra P, per tal que els primers lectors trobin fàcilment els llibres que els introduiran al món de la lectura.

A la secció d’adults també trobareu algun moviment de llibres amb l’objectiu de fer espai al nou fons que ens arriba mensualment del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.

D’altra banda us informem de les activitats previstes per al mes de setembre:

El dia 11 de setembre de 2009 a les 12:15 del migdia, podreu assistir a la biblioteca a una lectura de poemes de Jacint Verdaguer a càrrec del grup de Teatre "Els Pastorets de Balsareny"

Jacint Verdaguer (Folgueroles, 1845 - Vallvidrera, 1902) és l'escriptor català més important i representatiu del segle XIX. Contribueix a la Renaixença, des de posicions catòliques i conservadores, amb una obra que abasta poesia èpica i lírica, prosa narrativa i periodística i literatura de viatges, per la qual té una enorme repercussió popular, incomparable a l'època. Internat al seminari de Vic, on cursa la carrera eclesiàstica, es familiaritza amb la retòrica i els clàssics i s'inicia en l'escriptura poètica.
 
Entre els seus títols destaquen els poemes èpics de factura romàntica, L'Atlàntida i Canigó, i els reculls poètics Idil·lis i cants místics, Pàtria, Montserrat, Flors del Calvari i Aires del Montseny.

És proclamat Mestre en Gai Saber en els Jocs Florals de 1880. La producció verdagueriana, musicada per diversos compositors (Nicolau, Morera, Millet, Falla, etc) i àmpliament imitada, editada i estudiada, ha estat traduïda a moltes llengües.

A partir del 28 de setembre i fins el 19 d'octubre podeu visitar l’exposició itinerant elaborada per la Gerència de Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, sota el títol "La vida rural a Catalunya". El seu autor és Llorenç Ferrer.

Fa poques dècades, al camp català encara es llaurava amb cavalls, se segava amb dalla i es batia amb mules. Els canvis tecnològics i les noves formes de vida han arraconat aquest món al calaix dels records, però també, afortunadament, l’han deixat fixat en els clixés fotogràfics. “La vida rural a Catalunya”, exposició basada en el llibre del mateix títol de Llorenç Ferrer, mostra aquest món agrupant-lo en cinc blocs: per al blat, les millors terres; la vinya, conreu de terres pobres; l’oli, el greix de la dieta mediterrània; de l’aviram a la transhumància: animals de tir; i complements de l’alimentació i família i vida de cada dia.

El dimecres dia 30 de setembre de 2009 a les 6 de la tarda, tindrà lloc l'Hora del Conte, a càrrec de la companyia Sinilos.

En Ximpa és un mico molt simpàtic i divertit que viu en un racó de la frondosa selva. La selva és un espai fantàstic; ple de colors, olors i textures, i sobretot ple d’amics i amigues amb qui jugar i passar-s’ho bé gaudint de la llibertat. Si vols passar una bona estona amb en Ximpa, només cal que ens acompanyis.
 
L’octubre del 2000 a Sant Boi (Barcelona), neix una idea, una aposta per la creativitat a través dels titelles. Primer va ser El Pinta Somnis, espectacle infantil, estrenat al maig del 2001. Tècnica Bocón. Per destacar: Festival Internacional de Teatre i Animació de Viladecans, Teatre Artenbrut o la Fira de Teatre Infantil i Juvenil de Catalunya organitzada per la Fundació Xarxa. Al maig del 2005 van estrenar MonNinots espectacle per a públic familiar. Tècnica Bunraku (manipulació a la vista), amb la qual exploren el joc dramàtic entre el manipulador i el titella. Per destacar: Teatre Artenbrut, Festival de titelles de Gavà, Festa de l’Esperança d’Intermón OXFAM, Temporada 2007- 2008 al Teatre Tantarantana. A l’abril de 2007 En Ximpa a la selva espectacle per a públic preescolar (de 0 a 6 anys). Tècnica titelles de taula. Espectacle .de butxaca. Dissenyat per ser representat en petits espais. Des del 2003, Lores Marcó i Miquel Olmo compaginen el teatre amb l’activitat de titellaire de televisió en la producció Los Lunnis de TVE. Del juny del 2006 al març del 2007, Miquel Olmo va formar part d’un nou projecte de titelles produït per GESTMUSIC, Los Algos que emet el canal de televisió CUATRO. Actualment SINILOS prepara un nou espectacle per a teatre i el seu primer projecte per a televisió.

Podeu trobar aquesta i altres informacions al bloc de la biblioteca en aquesta adreça: http://bibliotecabalsareny.blogspot.com

Maria Jesús Rodríguez Melero
Biblioteca Pere Casaldàliga de Balsareny