Estadística de la Caminada

 

La Caminada d’enguany va ser un èxit de participació, ja que es van assolir els 530 participants, segons les inscripcions rebudes, un xic menys que l’any passat, que va ser de 543. Ja és el cinquè any consecutiu que es supera el mig miler de participants. L’any 2006 es va batre el rècord, amb 569 participants.

De les 530 persones inscrites, hi havia 285 homes i 245 dones, per tant, més homes que dones, encara que hi havia algunes balsarenyenques més que balsarenyencs, com sol ser habitual. De Balsareny, hi havia 205 persones (l’any passat 218): 100 homes i 105 dones; mentre que de fora, n’hi havia 325 (exactament igual que l’any passat): 185 homes i 140 dones. Sempre acostuma a haver-hi més gent forastera que del mateix poble.

Ens sol agradar conèixer-ne la procedència, de la gent. Doncs bé. Dels 325 de fora, 202 eren del Bages: el poble amb més visitants ha estat Manresa, amb 67, i després Navàs, amb 49 (normalment solia ser Navàs el primer i Manresa el segon, com l’any passat). En tercer lloc, Artés i Navarcles, amb 16 cadascun. En quart lloc, Súria, amb 11, i en cinquè, Santpedor, amb 10. Després vénen Avinyó, amb 8; Sant Joan, amb 7; Sallent, amb 6 (l’any passat, en canvi, era el tercer lloc, amb 18); Sant Fruitós, amb 3; Moià i Sta. Maria d’Oló, amb 2 cadascun; i finalment Cardona, El Pont de Vilomara, Monistrol M., S. Vicenç de Castellet i Valls de Torroella, amb 1 cadascun.

Així com l’any passat la segona comarca en participació va ser el Berguedà, aquest any ha estat el Vallès Occidental, d’on sempre acostuma a venir molta gent; concretament han estat 47 caminants. Entre ells, la meitat de Terrassa, amb 24 (com l’any passat, la tercera població amb més visitants, darrere Manresa i Navàs); després Castellar del Vallès, amb 6; Rubí, amb 4; Caldes de Montbui i Sabadell, amb 3 cadascun; Ripollet i Sant Cugat, amb 2 a cada lloc; i finalment, Cerdanyola del Vallès, Palau-Solità i Plegamans i Sta. Perpètua de Moguda, amb 1 a cada població d’aquestes.

La tercera comarca sí que ha estat el Berguedà, amb 29 participants: 8 eren de Gironella, 6 de Puig-Reig, 5 d’Avià, 4 de Guardiola de Berguedà, 3 de Berga i 3 de Cercs.

La quarta comarca, com l’any passat, va ser Osona, amb 17 caminants, repartits així: 6 de Torelló i 6 de Sant Vicenç de Torelló, 3 de la capital, Vic, 1 de Prats de Lluçanès i 1 de Sta. Creu de Joglars (Olost).

En cinquè lloc, la comarca de l’Anoia, d’on l’any passat no va venir ningú i, en canvi, enguany en van venir 14: 10 persones de la Torre de Claramunt, 3 de Calaf i 1 de Capellades.

La resta de participants van quedar repartits entre diverses comarques: el Barcelonès, amb 3 caminants (2 de Barcelona i 1 de Badalona); el Maresme, també amb 3 (tots ells de Mataró); el Baix Llobregat, amb 2 (de Begues); la Segarra, amb 2 (de Guissona); el Vallès Oriental, amb 2 (de La Roca del Vallès); i finalment 4 comarques, amb un participant de cadascuna: Baix Camp (de Reus), el Segrià (de Lleida), la Selva (d’Amer) i el Solsonès (de Solsona).

Per acabar, com sempre, fem una estadística sobre l’edat dels participants. Cada any sol haver-hi, curiosament, diferències entre els balsarenyencs i els forasters. Pel que fa a la gent del nostre poble, el grup més nombrós enguany és el d’edats entre 41-45 anys (35 caminants), seguit del jovent d’11 a 15 anys (que eren 29) i el grup de 36-40 (amb 24). Per altra banda, els grups menys nombrosos han estat els de gent gran, com és lògic, com el de més de 70 anys (amb un sol senyor), el de 66-70 (amb 3) i el de 61-65 (amb 5); però també, sense tanta lògica, i com a cosa habitual, el grup jove de 16 a 20 anys (amb només 2 nois i 1 noia), que es resisteix a llevar-se d’hora el diumenge.

Pel que fa a la gent de fora, cal destacar que la majoria de grups són més nombrosos ja que, com hem dit, en conjunt hi va haver molta més gent de comarques que de Balsareny mateix. El grup amb més gent va ser el d’edats entre 51-55 anys (amb 62 participants), seguit del grup de 46-50 anys (amb 50). Després vénen els grups de 31-35 anys (amb 38) i de 56-60 (que eren 36). El grup d’edat amb menys gent ha estat l’esmentat grup de 16 a 20 anys (igualment amb només 3 joves). Inclús hi havia més gent al grup de més de 70 anys (amb 4 persones). També va ser fluix el de joves de 21 a 25 anys (amb només 6).

Cal destacar que, malgrat haver-hi més gent de fora, hi ha, en canvi, 4 pics molt significatius amb més gent de Balsareny: els nens de fins a 10 anys (9 de fora, i el doble, 18, de Balsareny); els joves d’11 a 15: (14 de fora, per més del doble, 29, de Balsareny); els joves de 21 a 25 anys (6 de fora, i també més del doble, 13, del nostre poble); i el grup de 41 a 45 anys (27 de fora, i 35 de Balsareny). Podem concloure també que, en conjunt, entre els balsarenyencs és més alta la proporció de gent jove, en tant que entre els forasters és més alta la proporció de gent gran. Totes aquestes dades les podem veure reflectides en la gràfica adjunta.

Per cert, l’infant més petit inscrit a la caminada va ser una nena de Navarcles, l’Anna Fabrés, de 5 anys. De Balsareny, els més petits varen ser 3: la Laia Carulla, l’Arnau Gil i el Xavi Vall, tots ells de 6 anys. I, per acabar, la persona més gran, igual que els darrers anys, va ser un senyor de Sant Vicenç de Torelló, de 86 anys. De Balsareny, el més gran fou un senyor de 76 anys. Per molts anys a tots!

Isidre Prat