------------------------------------------------------------------------------------------------------
La cultura del foc a Catalunya

 

El passat dissabte, 7 de febrer d'enguany, a la capital berguedana, Berga, va haver-hi una multitudinària trobada que va aplegar unes 10.000 persones i més d'un centenar de colles, diables i de bestiari. L'objectiu era fer sentir la seva veu, per reclamar a l'estat espanyol que adeqüi la directiva europea 2007/23/CE, que regula l'ús de material pirotècnic, per tal de garantir la continuïtat de les festes que fan servir el foc, com la Patum, els Diables, els Correfocs, les Falles, etc.

A veure, aquesta gent sembla que l'únic que volen fer es treure'ns les festes de la Mediterrània, perquè a part de Catalunya, el país Valencià i les illes Balears , a la resta del Estat Espanyol no celebren cap festa amb foc, amb excepció que facin algun castell de focs. Per què no diuen de retirar la festa dels “Toros”? Almenys nosaltres no torturem cap animal per diversió per després acabar matant-lo...

Cadascú es lliure de participar en aquestes festes i, per tant, la responsabilitat és seva; ningú està obligat a ficar-se als correfocs, a la Patum... A més, totes aquestes festes tenen moltes mesures de seguretat i, si hi ha cap ferit, en la majoria de casos és perquè sempre hi ha algú que es vol fer el llest i en surt perjudicat.

Si tota aquesta gent que està en contra de les festes amb pirotècnia veiessin aquestes festes, possiblement canviarien la manera de pensar. És tota una cultura el que volen suprimir. Esperem que no sigui així.

Susana Fernández i Pulido