Pere Casaldàliga, 40 anys de solidaritat amb els febles

 

Avui encara, el bisbe emèrit balsarenyenc Pere Casaldàliga i Pla, des de la seva diòcesi de Sao Félix do Araguaia, al Brasil, continua la seva lluita solidària a favors dels camperols que lluiten per una terra, per una vida digna.

“Una terra, una vida” és el títol del documental emès fa uns dies per la televisió de Catalunya (TV3). “Balsareny Avui” transcriu la sinopsis del film que la institució pertinent va fer arribar a l'ajuntament balsarenyenc:

Una terra, una vida és una coproducció de Televisió de Catalunya amb Cinema i Televisió i Abyssinia Films que aborda la lluita dels sense terra al Brasil. Amb la figura mítica del bisbe Casaldàliga com a ànima d'aquest documental, som testimonis de la voluntat aferrissada d'un grup de camperols per accedir a la terra que volen conrear.

Un grup de fins a 300 famílies malviu als vorals de la carretera BR- 158 a prop de Sao Felix do Araguaia, a l'estat brasiler del Mato Grosso. Lluny de Brasília, la capital, i sense cap sindicat o agrupació de camperols que els doni suport, aquestes persones, homes i dones, nens i grans, s'escarrassen per un somni que fa més de 5 anys que persegueixen, aconseguir abandonar la precarietat de les seves barraques i ocupar legalment les terres d'una enorme finca improductiva, la Fazenda Bordolàndia.

Només tenen un aliat, el bisbe jubilat Pere Casaldàliga, una figura emblemàtica per la seva tenacitat, la seva valentia i, sobretot la seva bondat i humilitat. Ell, amb les persones que l'acompanyen a la prelatura de Sao Felix do Araguaia esdevé l'interlocutor per excel·lència amb la llunyana Brasília i els seus ministres, quan el conflicte porta els acampats a ocupar les oficines locals de l'INCRA (Institut Nacional de Colonització i Reforma Agrària”.

D'entre tots els que duen la batuta de la reflexió i de l'acció destaca Rosa Leíte, una dona de 66 anys, carregada d'energia i amb un discurs fluid i estructurat que es converteix en l'ànima d'una revolta anunciada. La seva determinació deixa en evidència les estratègies dilatòries que els governs locals i estatals posen en marxa per desactivar les reivindicacions amb l'esperança que tothom acabi trobant una solució “individualitzada” que liquidi el problema. Rosa Leíte, una d'aquestes persones que podia haver trobat aquesta solució personal gràcies a les seves filles, ha preferit estar-se amb els que no tenen res, amb aquells a qui la història, com diu un dels acampats, “ha deixat de banda, se n'ha oblidat”.

Aquesta és una història de lluita que es remunta a fa més de 40 anys, quan el bisbe Pere Casaldàliga va arribar al Mato Grosso i hi va establir una diòcesi a Sao Felix do Araguaia, un territori molt pobre que abasta un espai de les dimensions de Catalunya i amb només 120.000 habitants.

Josep Gudayol i Puig