La Juliana i el Sebastià, cuiners de “Cal Cigronaire”

 

Balsareny, com molts altres pobles, ha viscut dues etapes diferents el passat segle: una experiència comercial i gastronòmica peculiar. “Balsareny Avui” ha contactat amb les generacions posteriors descendents del matrimoni format per la Juliana i el Sebastià, conegut com “el Tianet”. Els més grans els recordaran i els més joves se n'assabentaran. Són fets, són part de la història que avui fem memòria.

Eren volts de l'any 1936 quan Sebastià Albera Torres i Juliana Puigmartí Reig enfilaren un projecte comercial per ésser servidors a domicili. La venda porta per porta de productes de llegums, i especialment dels cigrons, va néixer Cal Cigronaire.

En arribar el desgavell de la guerra incivil, aquesta activitat comercial va haver-se d'aturar, ja que, per dir-ho clar i català, no hi havia res a coure.

“Balsareny Avui”, amb franca conversa amb la Isabel , néta del matrimoni format per la Juliana i en Sebastià, ens ha comentat: “En aquells anys i abans de passar amb el carro, els avis feien aquest servei amb un carret petit que era tibat per un ase molt maco”.

Passaren els anys i aquesta activitat a domicili per efectes de la guerra i postguerra quedà aturada. Però no l'establiment comercial al servei dels balsarenyencs situat al carrer de la Creu, al costat de cal Rial i de cal Pastisseret. Cal Cigronaire continuava sent una de les botigues vives en especialitat de llegums.

La Isabel continua: “És a l'any 1952 quan el meu pare, aconsellat i esperonat per tot el clan familiar, tornà a fer viure la venta ambulant pels carrers de Balsareny. Aquesta, podríem dir, segona etapa la van fer els meus pares fins l'any 1968” . Durant 16 anys, el veïnat balsarenyenc, quan escoltava el so peculiar i estrident d'una trompeta i botzina, sortien a la porta a comprar cigrons, mongetes, llenties... L'any 1968, per causes que no es podien entendre ben bé, Sanitat va fer plegar aquesta activitat a domicili i definitivament Cal Cigronaire restà viu al seu establiment.

Amb el temps, els anys, avis traspassats i pares jubilats, Cal Cigronaire tancà les portes del carrer de la Creu i per llei de continuïtat generacional l'establiment obrí portes al carrer Àngel Guimerà. És doncs la Isabel, la que actualment regeix la botiga de llegums. Sobre la pregunta a la Isabel de si creu que seria factible tornar a donar el servei a domicili, comenta que sincerament creu que no, ja que els temps han evolucionat i aquest món és completament un altre.

Josep Gudayol i Puig