Junta local del Càncer

 

La sala petita del Sindicat va quedar plena de gom a gom en la xerrada del Dr. Josep Cañellas. L'acte va ser organitzat per l'entitat balsarenyenca Associació contra el Càncer. Amb aquest acte la direcció de l'associació s'avançava a la celebració que haurà tingut lloc el 19 d'octubre, a la fira d'entitats.

“Hola. Com sabeu, per aquestes dates se celebren diferents actes per diferents associacions que escampades arreu del món lluiten i fan front comú per tal d'erradicar aquesta maleïda malaltia que és el càncer. Gràcies per la vostra assistència. Ara, el nostre metge de capçalera, Josep Cañellas, ens explicarà algunes de les possibilitats que tenim a l'abast per combatre aquesta greu malaltia”. Aquestes eren paraules de presentació de Maria Josep Cors, membre de la direcció de l'entitat. Com a dada d'anècdota, en aquesta ocasió, la sala va necessitar que duguessin més cadires, ja que amb les habituals no n'hi va haver prou.

Després de la salutació, agraint l'assistència a tothom, Cañellas va començar recordant la importància del diagnòstic precoç per tal de detectar el càncer de mama. El conferenciant recalcà que no s'ha de tenir por: “La por és aquest neguit que encara ens pot arribar a agreujar una malaltia que avui els metges tenim, no del tot, a les mans eradicar-la. Avui per avui hi ha altres malalties amb riscos més alts de mortalitat, tal com això que coneixem com l'atac de cor, l'infart. Tots hem de morir, però cal no tenir por a la mort”.

En Pep va fer èmfasi sobre la gran necessitat que tenim de “ser nosaltres els primers observadors del nostre cos. Molt abans de posar en pràctica la medicina, hem de palpar-nos el nostre pit i mirar tota transformació que s'hagi pogut produir exteriorment a la nostra anatomia com bonys, ganglis, inflors, etc., sobretot les dones; tot i que compte amb els homes, perquè també podem tenir càncer de mama”. De càncers no només n'hi ha de mama, n'hi ha molts més: coll de matriu, pròstata, pulmó, fetge... En aquests darrers gairebé sempre són conseqüència de la irresponsabilitat d'abusar del tabac i l'alcohol. “Aprofito l'oportunitat que em dóna aquesta xerrada per dir-vos que vosaltres, pares i avis, sou el fil per transmetre als vostres fills i néts la necessitat de no abusar d'aquests productes”.

Cañellas també va fer un recorregut sobre el que coneixem com a raigs X; compte amb les radiacions, sobre tot per a les persones més joves. Malgrat això, algunes sessions són necessàries. Avui el procés de revisió amb radiografies compta amb professionals radiòlegs amb competències excepcionals. “A Manresa, a l'hospital comptem amb el radiòleg i cirurgià Dr. Colell”. A la sala, els assistents van poder comptar amb el testimoniatge d'aquesta persona valenta i agraïda.

En Pep es va estendre sobre diverses experiències amb la mateixa finalitat entenedora que l'acte volia transmetre. El metge balsarenyenc va fer una reflexió final sobre l'eutanàsia, arribant a una certa edat i sempre amb malalties irreversibles, i sobre alguns dels conceptes que ens aporta la immigració actual.

Josep Gudayol i Puig