Amb Palestina al cor

 

 

Abrigats sota aquest lema, dels dies 31 de maig al 8 de juny, s'han fet unes activitats a Manresa, Casserres, Balsareny i Navàs per donar suport al poble palestí en la commemoració dels 60 anys de la NABQAH (l'opressió d'aquest poble per part d'Israel, que celebra els 60 anys de la formació del seu Estat).

Les activitats que s'han fet són: exposicions, xerrades (a càrrec del representant de la comunitat palestina a Catalunya, Alex Hinno; de Xavier Martí, professor de la Universitat de Barcelona, i dels cooperants), cinefòrum, representació d'un conte, cançons i jocs al carrer.

Tot plegat ha anat dirigit a conscienciar a la gent del problema que viu el poble palestí i a donar a conèixer la seva versió d'uns fets que per poder jutjar hauríem de saber.

Aquí a Balsareny hi hem participat amb la representació d'un conte palestí: “l'Ataba i en Zarief”, a la biblioteca Pere Casaldàliga, a càrrec dels alumnes de l'Escola Guillem de Balsareny: Adriana Angielska, Ferran Baraldés, Marc Comabella i Eloi Mora, dirigits per Montserrat Sabala.

L'acte va començar amb una explicació de la problemàtica del poble palestí adequada al nivell d'edat dels nens i nenes assistents, tot i que hi havia gent gran. Es va dibuixar un mapa de Palestina per fer més entenedora la situació geogràfica i es van posar exemples de com viuen el dia a dia els nens palestins, de forma molt diferent i dura en comparació a com ho fan els d'aquí.

A més de passar una bona estona, vam poder aprendre quins són els productes típics de Palestina, quines són les seves ciutats més importants, com es vesteixen, quina és la seva dansa típica i també quins són els seus costums.

En acabar vam poder tastar els productes dels quals parlava el conte i que van ser adquirits a una botiga àrab (olives, panses, dàtils, anacards, pipes de gira-sol, ametlles i pistatxos).

És més positiu treballar conjuntament unint esforços a nivell de pobles i comarques que no pas individualment. En aquest cas ens hem unit Bages i Berguedà, i el resultat ha estat molt bo. Vam tenir una primera reunió a Balsareny els representants dels pobles i de la Creu Roja de Manresa, presidida pel diputat al Parlament de Catalunya, Toni Comín, persona molt implicada en aquest tema, que feia pocs dies que havia arribat de Palestina.

Esperem haver aportat el nostre gra de sorra per fer un món una mica més solidari.

Maria Josep Cors i Concepció Planes