Recuperar la festa major... de l'any passat!

I a sobre molt més cara!

 

Si mirem el programa amb el qual Convergència i Unió es presentava a les eleccions municipals ara fa just un any, veurem que un dels punts que prometia era “recuperar l'esperit de la festa major”.

Ha passat un any, i una festa major, i des del VAI volem constatar que aquesta promesa no s'ha complert.

El tema de l'esperit el deixarem de banda, per ser massa eteri i sonar una mica fantasmagòric; només ens cenyirem als fets.

Si comparem el programa d'actes del 2007 amb el del 2008, trobem que l'oferta és pràcticament idèntica. El VAI no ho devíem haver fet tan malament durant l'anterior legislatura, oi, si tenim en compte que CiU, que tant ens criticava, ha mantingut molts dels actes nous que nosaltres vam impulsar?

La regidoria de Cultura, amb un regidor del VAI al capdavant, va aportar durant el període 2003-2007 unes innovacions que CiU ha mantingut en la festa major 2008. Ens en felicitem, ja que amb això ens demostren que vam fer les coses ben fetes.

Alguns dels actes iniciats pel VAI són l'establiment d'un segon concert per a la gent jove la nit del dissabte; la diada esportiva al carrer; la discoteca infantil; proposar la participació de l'escola de teatre en l'acte que inaugura la festa major; el concurs de pesca infantil; el torneig d'escacs; fer que una entitat s'encarregui del concurs de pintura, i el certamen literari de Sant Marc.

I això són només els actes que l'actual equip de govern ha mantingut. Les festes majors dels últims anys encara havien inclòs més novetats. En canvi, en la festa major programada per CiU per al 2008, només hi ha hagut una aportació nova: un taller de barrets. El nombre d'actes total s'ha reduït notablement. No hi ha hagut torneig de tennis, ni cursa popular, ni concurs de pintura infantil, ni cercavila i espectacle infantil, ni concert de gospel, ni concert de música tradicional, ni xocolatada, ni altres actes que s'havien fet en edicions anteriors.

L'únic punt que sí que ha variat considerablement és el cost econòmic dels actes que s'han fet. El preu d'alguns concerts, per exemple, s'ha multiplicat exageradament, i la butxaca dels balsarenyencs –especialment dels joves– se n'ha ressentit.

Com pot valdre el concert de divendres de festa major 20 euros? D'acord, ve Barricada, és un grup que té un nom i que deu costar molts diners. Però creieu que aquest és el preu que ha de tenir un concert de festa major de Balsareny? Un concert que va durar en total 4 hores? Cosa que fa que es pagui l'hora de música a 5 euros...

Una festa major ha de pensar-se per a la gent del poble. Els actes han d'agradar a la majoria de balsarenyencs, siguin de l'edat que sigui i tinguin els gustos que tinguin. No ho hem de perdre de vista.

Però bé, acceptem que portar un grup de renom val el que val i que és imprescindible apujar un 200% el preu del concert del divendres. No compartim la iniciativa, però es podria argumentar. Ara bé, el que és una bestiesa i un abús és fer pagar 10 euros per veure com una persona posa CDs!! Això no té nom. Si el primer concert no es pot posar a preus populars per la raó que sigui, com a mínim que el de l'endemà sigui gratis! L'any passat el concert de dissabte va ser-ho, i això que el de divendres valia 5 euros!

Una persona que hagi anat als dos concerts dedicats a la gent jove de Balsareny aquest 2008 s'ha gastat 30 euros només en entrades! Sense que ni tan sols li entri un refresc com a consumició! Devem ser l'únic poble de la comarca, per no dir del país sencer, en el qual passen aquestes coses!

Quin problema hi veia CiU en les festes majors que organitzàvem des del VAI si han mantingut la majoria d'actes? A què es referien quan deien que volien “recuperar l'esperit de la festa major”? Volien dir reduir el nombre d'actes i augmentar-ne exageradament el preu? No entenem res. Algú ens ho pot explicar?

Via Alternativa Independent (VAI)