Balsareny, un poble escolta?

 

Com sabeu, tots els alumnes de Catalunya que actualment cursen 2n de Batxillerat han hagut de fer l'anomenat Treball de Recerca que conta un 10% de la nota que servirà per entrar a la Selectivitat. El tema del treball és lliure.

Aquest any mha tocat fer-lo a mi. Tema escollit? L'escoltisme. He estat a l'Agrupament de Balsareny durant molts anys i sempre he trobat fascinant l'educació que hi he rebut. Però, com ho podia enfocar perquè el tema no fos gaire extens? Amb el professor que em portava el Treball de Recerca, en Lluís Cerarols, vam acordar dividir-lo en tres parts: Una primera que expliqués què és l'escoltisme, una segona que expliqués la història de l'agrupament de Balsareny i una tercera i última on es pogués veure si el poble participa en aquesta entitat.

Amb aquest article he volgut resumir el que és el meu Treball perquè el poble pugui conèixer millor les memòries d'una entitat balsarenyenca:

Els escoltes tenen més de 100 anys i creen un moviment per joves perquè puguin tenir un paper constructiu a la societat d'avui. A Balsareny en fa més de cinquanta i va néixer amb el mateix objectiu que arreu del món.

Josep M. Batista i Roca ens va transformar una secció excursionista, en una se cció de Minyons de Muntanya amb ajuda de Llorenç Planes i Vilella. Es deia Agrupament Roger de Flor, però el moviment va ser dissolt.

Josep Mª Batista i Roca amb mossèn Batlle

L'actual Agrupament Escolta de Balsareny fou fundat per mossèn Felip Pujols. Aquest ha patit tres grans crisis comptant la que avui encara dura però gràcies a l'esforç i a la dedicació de molta gent, l'agrupament ha pogut tirar endavant. Passant per ell personatges com Mn. Ramon Cabana o Lluís M. Xirinacs.

Grans esdeveniments pel nostre agrupament com la celebració dels 50 anys, la introducció d'una nova branca (Esquirols) que no existia enlloc més, etc., l'han fet especial.

La situació actual de l'Agrupament és una crisi que té les esperances dipositades en l'actual branca de Trucs. Ells podran fer de cap més endavant, oferint així a d'altres nens i nenes la possibilitat de rebre l'educació i els valors que l'escoltisme proposa.

Un grup d'esquirols

Amb unes enquestes que vaig realitzar vaig veure que a l'agrupament de Balsareny hi ha participat un 33% de la població. L'escoltisme, per tant, ha estat important a Balsareny tant pel que fa als anys que existeix com a entitat, com pel nombre de persones que hi han passat.

Però també he pogut veure que sempre és la mateixa gent la que està a altres entitats i la que mou el poble. És l'escoltisme el que ha incentivat aquestes persones a participar amb altres entitats? Això és difícil de dir, però molt possiblement i inconscientment hi tingui alguna cosa a veure, ja que a les entitats on hi ha més escoltes són entitats relacionades amb els tres l'escoltisme: fe, país i persona (centre excursionista, traginers...).

He trobat molt interessant la realització d'aquest treball, ja que m'ha permès conèixer encara més el món de l'escoltisme, sobretot el de Balsareny. També he pogut atansar-me a entitats que no coneixia i a moltes persones del poble que havien estat antics escoltes. Espero haver contribuït a la divulgació de l'entitat i que això serveixi perquè aquesta torni a reviure moments de més esplendor.

Balsareny, un poble escolta? En aquests moments no, perquè l'Agrupament està en crisi i no hi ha gaires persones que vulguin fer de cap. L'oferta s'ha fet més gran i el nombre de persones que vulgui dedicar part del seu temps a ensenyar gratuïtament s'ha reduït.

Jo encara sóc jove, i encara puc fer molt camí. El fet d'haver deixat l'escoltisme mai ha significat per a mi un adéu per sempre i crec que aquest treball n'és un exemple. Si l'agrupament cau, com moltes vegades al llarg de la seva història li ha passat, ajudaré a remuntar-lo perquè forma part de mi, del meu passat, i el que no puc fer, és deixar perdre a molts nens i nenes l'oportunitat d'aprendre tot el que jo hi vaig aprendre i us puc assegurar que és molt.

És difícil reduir un Treball de 125 pàgines en tan poques, això és tan sols un tast de tot el que el meu treball engloba i de tot el que he après i conclòs. El treball m'ha servit per tenir un 0'9 més a la nota final de batxillerat, però també per aprendre veient els diferents punts de vista d'una mateixa cosa i per veure com ha canviat durant 50 anys la manera de pensar i de fer dels escoltes.

Sempre escolta:

Marta Jurado Obradors