Eleccions generals 9-M

 

El passat diumenge 9 de març es varen celebrar les esperades eleccions generals a les Corts Espanyoles. Com ja sabeu, els socialistes han estat els clars guanyadors dels comicis. Però coneixeu ja els resultats a Balsareny? Al nostre poble han guanyat també els socialistes, que han obtingut 951 vots; en segon lloc, com també a tot Catalunya, Convergència i Unió , amb 482 , gairebé la meitat; en tercer lloc, Esquerra Republicana de Catalunya , amb 175 , i en quarta posició, però molt a prop, el Partit Popular , amb 170 vots. En cinquè lloc, hi ha Iniciativa per Catalunya·Verds-E.U.i A. , amb 87 . Us recordem que a Balsareny sempre en unes generals han guanyat els socialistes, menys el 2000 (l'any del triomf del PP per majoria absoluta) en què van quedar per darrera de Convergencia i Unió.

En la següent taula reflectim d'una manera més completa aquests resultats per seccions, amb els corresponents percentatges, i tenint en consideració els partits petits (els que fins ara no han tingut mai representació parlamentària), que la majoria també han estat votats a Balsareny, amb un total de 23 vots.

Com podeu veure, el PSC ha obtingut més o menys la meitat dels vots emesos, encara que a la tercera secció, on també guanya, ha estat més fluix. Per altra banda, CiU obté globalment la quarta part dels vots (és a dir, la meitat dels socialistes) i queda en segon lloc a totes les seccions, per bé que amb diferents percentatges; destaca la secció tercera, on té el 36 % dels vots, molt a prop dels socialistes (37,3 %). En tercer lloc absolut hi queda ERC , i en quart el PP (a l'inrevés del resultat de tot Catalunya), però per molt poca diferència; tant és així que, per seccions, a la 1-A i a la segona, és el Partit Popular el que queda en tercer lloc, mentre que a la 1-B i tercera hi queda ERC. En cinquena posició, i a totes les seccions, es situa Iniciativa per Catalunya .

En comparació amb el 2004, el PSC augmenta a Balsareny el vot en més de 7,5 punts (el 2004 va obtenir un 41,70 % dels vots, ara un 49,35 %), en tant que CiU baixa poc més d'un punt (el 2004 va obtenir un 26,20 %, ara un 25 %). Pel seu costat, ERC, com ha passat en general a tot Catalunya, cau en picat i redueix el seu percentatge de vot a la meitat (el 2004 era del 18,70 %, ara només el 9 %), mentre que el PP al nostre poble ha augmentat el vot en prop d'un punt (el 2004, un 7,90 % i ara un 8,82 %) (recordem que també ha pujat un xic en general a Catalunya). Per últim, IC-Verds, en canvi, que globalment ha baixat i ha perdut un escó a Madrid, a Balsareny ha pujat un punt (de 3,50 a 4,50 %).

Balsareny és un dels pobles del Bages amb més percentatge de vots socialistes, més que la mitjana comarcal: només obtenen un percentatge més alt a El Pont de Vilomara, Súria, Sant Vicenç de C. i Sant Joan de V. Per altra banda, a força municipis (però no dels més grans) ha guanyat CiU: a Avinyó, Calders, Gaià, Monistrol de Calders, Sant Feliu Saserra i Sta. Maria d'Oló, entre altres.

A part d'aquestes dades, que corresponen totes al Congrés de Diputats, els resultats a Balsareny per al Senat també donen com a guanyadors, igual que a tota la circumscripció de Barcelona, els tres senadors presentats per la coalició d'esquerres formada per PSC, ERC i IC-Verds i un presentat per CiU (recordem que cada província n'escull 4), amb aquest ordre de més a menys vots: Maite Arqué i Ferrer, Jordi Guillot i Miravet, Isidre Molas i Batllori (tots 3 de la coalició d'esquerres) i Montserrat Candini i Puig (de CiU).

La participació a Balsareny ha estat força alta, el 70,95 %, més que la mitjana del Bages, que ha estat del 66,72 %, però una mica més baixa que la de Catalunya (d'un 71,2 %) i força més baixa que la de tot Espanya (d'un 75,3 %). Si mirem per seccions, fixem-nos que hi ha una diferència força significativa entre la participació de la primera secció, que ronda el 75 %, i la de les seccions segona i tercera que no arriba a aquell gairebé 71 % global. En comparació a les 2 darreres eleccions generals, hem de dir que a Balsareny la participació ha baixat molt respecte a la de 2004, que va ser del 78,20 %, encara que és més alta que la de l'any 2000, que només va arribar al 66,70 %.

Isidre Prat