Arbres de Balsareny (VIII)

 

L'olivera

Les oliveres de la rotonda de carretera de Moià- carrer Carrilet.

L' olivera (de nom científic: Olea europaea, varietat europaea ) és un arbre de fulla perenne, no gaire alt, de creixement lent i que pot viure molts anys (pot arribar als 1500 anys). La seva capçada és ampla i de forma irregular. S'identifica molt bé pel seu tronc, que és curt, força gruixut i tort, sobretot quan és vell; està bastant ramificat formant moltes branques. L'escorça es llisa i grisa al principi, però després es torna fosca i forma estries o clivelles. Les fulles són simples, senceres (no tenen dents), allargades i força estretes (de 3 a 8 cm . de longitud), amb el pecíol curt, i estan disposades de dues en dues; tenen un to verd-grisós per l'anvers i blanquinós pel revers; aquest color dóna al fullatge de l'olivera un aspecte platejat que es distingeix d'un tros lluny.

Detall de les fulles de l'olivera.

L'arbre floreix ara aviat, a la primavera, amb unes flors petites i blanques agrupades en uns ramells que surten lateralment al llarg de les branquetes. Els seus fruits són carnosos i evidentment són les olives, que maduren a la tardor, i que, com sabem, són comestibles.

L'olivera tolera molt bé la sequera però no resisteix les gelades gaire fortes (encara que després té molta capacitat per rebrotar de nou); per això es troba molt cultivada en zones de clima mediterrani, formant grans extensions (sobretot a Andalusia), amb la finalitat d'extreure'n les olives per al consum i per a l'obtenció d'oli. També es fa servir molt la seva fusta, que és de les més dures i compactes, en fusteria, escultura, artesania i també per a fer-ne carbó de gran qualitat. Els pobles mediterranis han considerat sempre l'olivera un símbol de pau i li han atribuït valors religiosos: la utilitzaven en les seves cerimònies els grecs, els romans, els cristians (que en portaven branques, junt amb les palmes, el dia del Ram), etc.

Aquest arbre es reprodueix molt bé per esqueixos de branques o d'arrels, tècnica que s'utilitza en els conreus. A més, les oliveres velles s'arrenquen molt fàcilment amb soca, cosa que permet que es puguin trasplantar bé i normalment sobreviuen. Per tot això s'acostuma també molt, a les zones mediterrànies, a fer servir les oliveres com a arbres ornamentals, és a dir, per a fer bonic. Així, als nuclis habitats del nostre poble, a part de les oliveres plantades per persones i empreses en els seus jardins, en trobem també als carrers. Actualment a Balsareny, com a d'altres llocs, sembla el típic arbre de les rotondes: una olivera és a la rotonda de la cra. de Manresa-cra. d'Avinyó , una altra a la que hi ha a la cra. de Berga-cra. de Súria , tres a la rotonda del carrer Carrilet-cra. d'Avinyó i un parell més a la cruïlla on hi ha l'accés cap a la colònia minera . Per altra banda, destaquen un parell d'oliveres al jardinet de les escales de la rectoria (raconet de Mossèn Joan) i una altra a la plaça Llobregat . Igualment en podem veure una al col·legi Guillem , una al Repeu i algunes a la Costa del Castell i Camí del Serrat . Al barri de Cal Rata , baixant cap a Castellet , hi ha un petit oliverar. Als afores, sobretot prop dels horts i cases de pagès, també hi podem veure oliveres escampades, plantades antigament per a l'obtenció d'oli.

Per últim, cal dir que hi ha una varietat silvestre ( Olea europaea varietat sylvestris ) anomenada ullastre, que és l' olivera borda . Es distingeix de l'altra perquè sol ser més petita (com un arbust); té punxes a les branques, que també són més rígides (a l'olivera són més llargues i flexibles); i les fulles i els fruits són més petits (no comestibles ). Es troba de forma espontània a l'àrea mediterrània, en boscos esclarissats, entremig dels camps i vores de camins. Al terme de Balsareny hi trobem també mostres d'ullastre.

El cedre

El cedre és un arbre majestuós, esvelt i decoratiu. N'hi ha de diferents tipus, originaris d'Àsia i del nord d'Àfrica, que s'han aclimatat bé a la zona mediterrània. Parlarem dels més importants: el cedre de l'Himàlaia , el cedre de l'Atles i el cedre del Líban . Pertanyen a la mateixa família que els pins (les pinàcies).

El majestuós cedre de l'Himàlaia del Cementiri Municipal.

El cedre de l'Himàlaia ( Cedrus deodara ) és un arbre que pot arribar als 40 metres d'alçària. El seu nom científic significa “arbre dels déus” . Té la capçada ampla i piramidal, amb l'extrem superior del tronc sovint inclinat en els exemplars adults i amb les branques robustes que es disposen en pisos de forma horitzontal i tendint a inclinar-se cap avall; les de sota de vegades quasi toquen a terra. Les seves fulles són aciculars (fines i acabades en punta, com les del pi), flexibles, de color verd clar i força llarguetes (de 3,5 a 5 cm . de llarg); una característica que identifica aquest arbre és que les fulles es troben formant feixos (de fins a 15 o 20), semblants a pinzells, que surten de les branquetes. Els seus fruits són pinyes en forma d'ou, de 7 a 12 cm . de longitud, que es col·loquen verticalment damunt les branques mirant cap amunt; quan són madures tenen un color marró vermellós i les seves escames van caient i deixen l'eix central de la pinya a la branca, mentre alliberen les llavors que hi havia dintre, que són comestibles. És curiós que les flors (no vistoses) surten a la tardor i les pinyes que originen no maduren fins a la tardor-hivern de l'any següent.

El cedre de l'Atles del pati de les antigues escoles de Sant Marc.

Encara que té la fulla perenne, els cedres d'aquesta espècie de la nostra comarca poden perdre part de les fulles en hiverns molt freds, mentre que no podrien sobreviure els hiverns durs de l'Europa Central.

És un arbre originari de la zona que va entre l'oest del Nepal, el Balutxistan i l'Afganistan, que es va introduir a Europa al segle XIX com a arbre ornamental i per a l'obtenció de fusta. El trobem plantat a molts jardins en diverses varietats. A Balsareny en tenim un exemplar a la Rabeia , a la dreta del tram de carretera que baixa cap a la fàbrica, i un altre al jardí de la mina; però el més monumental i esvelt és el que hi ha al Cementiri , que té tot el tronc inclinat (és molt freqüent als cementiris, on fa respecte; per això és l 'arbre dels déus ). També n'hi ha alguns al turó del Castell i en jardins particulars.

Detall de les fulles del cedre de l'Himàlaia.

El cedre de l'Atles ( Cedrus atlantica ) és originari de les muntanyes del nord d'Àfrica (serralada de l'Atles) i no sol fer-se tan alt com l'altre. La seva capçada és ampla i cònica i, a diferència del cedre de l'Himàlaia , té les branques inclinades cap amunt. El tronc sol ser recte i les fulles també són persistents, aciculars i es troben agrupades en feixos, com pinzells, però, al contrari del de l' Himàlaia , són poc flexibles, més punxagudes, de color verd més fosc i més curtes (d'1 a 3 cm . de llargada). Les seves pinyes són una mica més petites que les de l'altre cedre, de color marró quan són madures, i es distingeixen perquè tenen l'àpex enfonsat. Aquest arbre aguanta el fred de la nostra zona però no les gelades molt fortes.

El cedre de l'Atles es fa servir en jardineria, en les seves varietats, i també s'utilitza la seva fusta. A Balsareny en trobem solament un en llocs públics, concretament és al pati de les antigues escoles de Sant Marc , al costat de la carretera d'Avinyó ; però també n'hi ha de plantats en patis privats. És freqüent veure també exemplars d'aquest cedre en la varietat “glauca” , de fulles de color blau grisenc (el cedre blau ), que a Balsareny només el trobem en algun jardí particular, però, per exemple, n'hi ha un en plena plaça de l'Ajuntament de Navàs , entre molts altres llocs.

La pinya del cedre de l'Himàlaia.

El cedre del Líban ( Cedrus libani ), originari de les muntanyes del Líban i zones properes, és una espècie molt similar al cedre de l'Atles, però una mica més petit, amb la capçada més irregular i les branques horitzontals. Tanmateix el cedre del Líban (que és un símbol nacional d'aquest país), ja esmentat a la Bíblia , es troba gairebé extingit, cosa en part lògica pels continus conflictes que sempre hi ha hagut en aquella àrea geogràfica. Es va introduir a Europa al segle XVI i, per això, es troba plantat en alguns llocs, encara que costa molt distingir-lo del cedre de l'Atles, sobretot en els exemplars joves; a més es troben híbrids de tots dos. Al costat del Castell (cara nord) hi ha un exemplar que, per les seves característiques, podria ser un cedre del Líban o un híbrid; costa d'identificar-lo exactament.

Les fulles i la pinya del cedre de l'Atles.

Isidre Prat