- Editorial -

Traginers i eleccions

 

Escrivim l'editorial abans de la Festa dels Traginers d'enguany. Per tant, haurem de deixar per al proper número la crònica de la diada, les fotografies i els comentaris de la nostra Festa.

En la confiança, gairebé certesa, que un any més serà un èxit rotund —tot i que el calendari la fa caure a final de mes—, felicitem l'organització per l'esplèndid programa, d'una gran qualitat tècnica i de continguts. Desitgem que la Festa vagi molt bé i que tota la gent de Balsareny que hi aporta el seu esforç desinteressat n'obtingui una vegada més la impagable recompensa de la satisfacció per la feina ben feta pel prestigi del poble.

Després dels Traginers vindrà com cada any el Carnestoltes, i no ens n'adonarem que ja estarem (si és que no hi som ja de fa temps) en plena campanya electoral. Amb l'adjudicació, tardana, de la concessió del túnel de Barcelona, com a compensació dubtosa i debatuda, per part del PSOE, pel malestar creat a Catalunya pels nyaps del TGV i de Rodalies i el suport del partit del govern –i el PSC, és clar— a la ministra de Foment. Un PSOE que ja anuncia el “cierre definitivo del desarrollo autonómico”. Anem bé! Amb les expectatives de CiU de poder donar suport a un govern de Madrid al qual poder pressionar amb coses que no es decideixen allà, com seria la variació del traçat del TGV (que fa uns anys van aprovar ells mateixos juntament amb el PP i altres partits), o encara pitjor, la presidència de la Generalitat de Catalunya, que és un acord del nostre Parlament, no de les Corts espanyoles. Amb un PP que es radicalitza encara més vers l'aznarisme (fitxatge de Pizarro i defenestració de Gallardón a Madrid, repressió al país Valencià contra els repetidors de TV3...). Radicalització també al PP de Catalunya, que, temerós que Ciutadans els pugui prendre vots, revifa els tronats, demagògics postulats vidalquadristes contra el sistema educatiu català, que ha funcionat molt bé, i per consens, durant tants anys.

Mentrestant, a Escòcia, sis partits independentistes europeus amb responsabilitats de govern (ERC, EA, BNG, SNP, Playd Cimru i Spirit) han signat la Declaració d'Edimburg, que reclama a la Unió Europea que si mai els Països Catalans, el País Basc, Galícia, Escòcia, Gal·les o Flandes arriben a ser independents, es converteixin automàticament en nous estats membres de la Unió , sense que hagin de passar cap període d'adequació, tenint en compte que ara ja en formen part com a ens subestatals.

En fi, nosaltres, aquí, hem d'estar atents i exercir el nostre dret de vot; perquè rendir-nos davant tant de desgavell i passar d'anar a votar només afavoriria aquells a qui ja va bé que la gent s'abstingui per poder remenar ells les cireres amb impunitat.

Sarment