El club d'avis passeja arreu la cultura escènica tradicional

 

Coneguda és ja la vitalitat del Casal balsarenyenc de la gent gran. Els avis, amb una manifestació artística i cultural on es veu representat un gran ventall d'estampes escèniques de diferents pobles i indrets, es fan presents arreu de la geografia catalana.

Enrere queden els dies en què amb empenta i decisió feren néixer el quadre del “Xou del Casal de la gent gran de Balsareny”. Un dels primers quadres tradicionals, emmarcat en el món de la música lleugera, que van posar en escena és “El plat de fusta” (representat a la primera fotografia). Aquest número teatral ha estat representat per diferents balsarenyencs, avui ja retirats del conjunt, que traspassaren a nous actors els papers. D'ells, però, encara en queden la cantant, la Josepa Pulido , i l'avi de la casa, Lucia Haldon; els nous incorporats són el nen, Lluïsa Pulido, i el pare, l'hereu de la casa, representat per Virgínia Fernández.

“El plat de fusta” és una faula que reflexiona sobre la dita “tal faràs, tal trobaràs”. L'acció mostra l'interior d'una casa de pagès, un capvespre, quan el pare, l'hereu, arriba a la llar després de la jornada laboral i veu el seu fill jugant amb un tros de fusta i li demana que què fa amb allò. Feia dies que el marrec havia observat que l'avi menjava amb un plat de fusta, ja que n'havia trencat un dels de pisa. A la pregunta del pare, ell li respon que intenta fer un plat de fusta com el de l'avi, per al seu pare quan sigui vell. Així, la reflexió fa que l'home s'adoni del que fan amb el pobre vell, i rectifica. L'home demana perdó i s'abraça al seu pare.

Aquesta obra és un dels quadres estrella del grup balsarenyenc. Darrerament el van representar al barri barceloní de Bac de Roda, on va tenir una gran acollida.

A la segona fotografia, les senyores interpreten un play back d'una cançó original de Lloll Bertran, “Les iaies i els iaios”, un dels altres quadres de gran acceptació per tot el públic en general.

Fotos Juan Fernández

Josep Gudayol i Puig