Els avis del casal i la cultura de l'oli

 

“Aquests avis és que no paren, eh!”. Simple i coneguda expressió que sovint es pot escoltar en alguna conversa de veïns.

Una vegada més, una seixantena de persones i amics del Casal de la Gent Gran (club d'avis) de Balsareny, van desplaçar-se fins a les Borges Blanques, a la comarca de les Garrigues, a terres lleidatanes. Allà van ser rebuts per la direcció del casal de la població i la rebuda va tenir l'agermanada benvinguda de dos amics balsarenyencs residents a Les Borges, la Pilar Peix i el Pere Arderiu.

La visita, a més a més de l'actuació del quadre d'artistes balsarenyencs que munten el show de la gent gran , sota la direcció d'Ester Cuenca, comptava també amb la planificació d'una visita guiada per entorns emblemàtics del poble.

En primer lloc, els balsarenyencs van fer una visita, a l'església, amb un guia que els en féu una breu explicació dels trets històrics. Els visitants van poder gaudir d'unes parets amb pintures de sants lligats amb treball i condició garriguenques emmarcats amb una arquitectura constructiva de porxades i arcs romànics.

La visita al parc temàtic de l'oli va posar a l'abast de tots un recorregut cultural pel procediment d'elaboració del trinxat del fruit de l'oliva per aconseguir l'apreciat oli verge de les Garrigues.

El recorregut del visitant inclogué la contemplació d'unes 54 oliveres datades de l'època romana, la premsa més gran del món, certificada al llibre Guinness dels rècords i arcs dels templers del segle XIII, com a testimoni del passat de Torre Sala. La fundació Parc Temàtic de l'Oli es va constituir l'any 1998. Enclavada al bell mig de les terres de Ponent, va néixer amb la finalitat social d'afavorir la cultura associada a l'oli verge extra de les Garrigues. El recorregut interior mostra tot un seguit de sales en les quals es pot veure des dels orígens de l'oli fins a la seva elaboració, d'ençà de l'època dels grecs fins a un molí del segle XX encara en funcionament. Durant la visita es fa un recorregut tot baixant fins al subsòl, dins uns cups antics d'oli del segle XVII.

El posterior àpat de germanor celebrat al menjador del casal i la posada en escena del show balsarenyenc va posar punt i final pel retorn cap a Balsareny.

Josep Gudayol i Puig