Passió per la medicina al Casal

 

“No vull fer cap crit pessimista, però ens hauríem d'esforçar tots una mica per cuidar-nos la salut i així poder evitar una despesa medicinal que a la llarga no sé si ens podrem pagar”.

Són aquestes algunes de les recomanacions que el Dr. Josep Cañellas i Isern va dirigir al prop del centenar de persones assistents al Casal de la Gent Gran de Balsareny, amb motiu de la conferència anual a favor de la Marató de TV3, enguany per les malalties cardiovasculars. I una vegada més, “Balsareny Avui” fa referència a la gran passió que el metge de capçalera Pep Cañellas té per la seva professió, la medicina.

En Pep, durant una hora i mitja, i després del passi del vídeo de la Marató , va presentar tot un ventall de raonaments sobre allò que pot fer que un cor es posi malalt.

“La funció bàsica del nostre cor és fer que la sang recorri tot el nostre cos i que li proporcioni l'oxigen i els nutrients necessaris i n'elimini els residus. Per això és l'òrgan que ens controla el sistema circulatori”. Van tenir importància paraules científiques com la “hipercolesterolèmia” (augment del colesterol hereditari). Per poder evitar aquest augment malaltís cal seguir una bona dieta i fer exercici físic, ja que el problema del colesterol només és, en part, qüestió de genètica, i cal evitar l'obesitat.

La importància de poder tenir un cor sa està estretament lligada amb la responsabilitat que tenim sobre les conductes que poden afectar el nostre cos. Cañellas va incidir novament en els perills a què sotmetem el nostre cor amb els hàbits del tabac i l'alcohol. L'acte es va enriquir amb el diàleg, ja que des del respectable hi va haver comentaris sobre experiències d'algunes persones.

Una altra tarda acollidora i educativa per a la salut en general. Cal felicitar l'equip responsable del Casal. i sobretot al Pep, que sap fer que una xerrada seva sigui una consulta oberta i popular.

Josep Gudayol i Puig