Tombada una moció sobre la nova llar d'infants

Ple del 27 de setembre de 2007

 

Festes locals

Amb l'assistència de tot el consistori, a les 9 del vespre es va constituir el Ple. Després d'aprovar l'acta anterior, es va acordar per unanimitat que les festes locals per al 2008 seran els dies 25 i 28 d'abril. Tot seguit es va donar compte de diverses contractacions de personal; a pregunta de la regidora Isidora Hernández (PSC), el regidor Roc Carulla (CiU) va dir que era previst convocar una plaça de cap per a l'Escola de Teatre per al 2008, però no una de cap d'estudis de l'escola de Música.

Modificació del pressupost

A continuació es va acordar modificar el pressupost de 2007 per afegir-hi unes partides que no es podien demorar fins al proper exercici. Es tracta d'unes partides que sumen 70.800 euros, en part per a manteniment de la via pública i altres despeses teens

menors; import que es finaçaria a càrrec del romanent de l'exercici anterior. I d'una partida de 48.000 euros per a l'asfaltat de carrers, adquisició de mobiliari urbà i per al pla del servei municipal d'aigua; import que es finançaria en part amb una subvenció de l'Agència Catalana de l'Aigua i en part a càrrec del romanent de l'any anterior. El regidor Andreu Fernández (ERC) es va congratular que hi hagués romanent per poder pagar tot això, i Xavier Marquès (VAI) va dir que a aquest pas el romanent s'acabaria, i que s'estava dedicant a atendre prioritats diferents de les que establia inicialment el pressupost. La regidora Susanna Moron (CiU) i l'alcalde Jaume Rabeya van explicar que moltes de les partides modificades ho eren perquè tenien un pressupost insuficient fins a final d'any, i que la majoria corresponien a partides esgotades. La modificació es va aprovar amb els 7 vots de CiU, 3 abstencions (ERC-PSC) i un vot en contra (VAI).

Xirinacs, el Correllengua i Salamanca

El Ple va aprovar per unanimitat una declaració en memòria de Lluís M. Xirinacs. Els regidors d'ERC ( Núria Prat i Andreu Fernández ) van demanar que es posés una placa a la casa on va néixer o que se li dediqués un carrer. També va aprovar per unanimitat una moció de suport al Correllengua. Fernández va dir que la regidora de Cultura no havia enviat una carta sobre aquest tema, i que això era una deixadesa per part de la regidoria. També es va aprovar per unanimitat una proposta sobre el retorn dels “papers de Salamanca” que encara no s'han tornat, ja que el procés d'identificació dels documents està aturat des de fa temps.

Desestimada una moció sobre la llar d'infants

Els grups municipals ERC, PSC i VAI van presentar una moció per demanar que es construeixi una nova llar d'infants, de 80 places (5 unitats) i menjador i sala multifuncional, a ubicar prop del CAP Salut i el col·legi Guillem de Balsareny. Els regidors de l'oposició Fernández , Hernández i Marquès van defensar la proposta, lamentant que l'equip de govern hagués deturat la contractació del nou projecte que ja estava iniciat. El regidor Carulla va dir que tothom està d'acord a fer una nova llar d'infants; que la intenció de l'equip de govern és fer-ne una de 6 mòduls; el projecte es preveu per a l'estiu del 2008 i l'obra es faria el 2009. Això va generar un intens debat en què van intervenir també els regidors Ribalta i Moron (CiU). La proposta va ser desestimada amb 7 voits (CiU) en contra i 4 a favor (ERC, PSC i VAI).

Precs i preguntes

Entrant en els precs i preguntes, va haver-hi diferents intervencions dels regidors de l'oposició. Andreu Fernández (ERC) va preguntar sobre determinades obres al carrer de la Creu i a la costa de Calaf. Sobre la caiguda d'unes rajoles de la façana d'un edifici de la carretera de Berga, Àngel Ribalta (CiU) va explicar que s'està parlant amb el president de la comunitat de propietaris de l'immoble i s'està pendent de tenir un pressupost i obtenir ajuts. Sobre l'estat de deixadesa de les pistes de tennis, Albert Bertran (CiU) va explicar les actuacions fetes i la problemàtica que hi ha. Segons Fernández , la neteja dels carrers es concentra els dijous al centre del poble, i la majoria de carrers de Balsareny en queden exclosos; el regidor d'ERC va esmentar diversos casos concrets de brutícia, papereres plenes a vessar i herbes molt altes, “on no arriba la màquina ni la mà de l'home”. Ribalta va explicar el tractament que es dóna a les herbes. Fernández va demanar si era permès aparcar al carrer Balmes entre la Travessera i la carretera de Manresa, on els autobusos tenen dificultats a causa dels cotxes mal estacionats. També va demanar quan hi hauria la plantilla completa de cinc vigilants per poder cobrir el servei les 24 hores del dia els 365 dies de l'any. L'alcalde Rabeya va respondre que des de la primera setmana de juliol ja es fan les 24 hores del dia. Fernández i Rabeya se les van tenir fortes sobre una escomesa de regar la gespa que hi ha al final de la carretera de Berga. L' Andreu es va interessar per si s'havia sancionat un expedient obert sobre el Pla de Calaf i si s'havia tramitat un expedient sobre un magatzem a la sortida nord direcció Berga; en el primer cas, l'alcalde va dir que l'expedient seguia el seu curs, i en el segon, el regidor Ribalta va dir que s'estava estudiant.

La regidora Núria Prat (ERC) va demanar si el camp de futbol podria estar obert de dia perquè els pares poguessin anar-hi amb els seus fills; el regidor Bertran va dir que s'estudiaria la proposta. La regidora va comentar que hi havia queixes sobre l'eficiència dels funcionaris del CAP; Rabeya va dir que s'estaven fent gestions al respecte. També va demanar que es regulés la circulació a la plaça de la Mel , on actualment hi ha camions que passen en direcció prohibida; Ribalta va dir que esta previst de fer-ho. Prat va demanar que es fes una normativa sobre recollida selectiva; l'alcalde va dir que aquestes normatives són difícils d'aplicar. La regidora va dir que el programa electoral de CiU deia que es potenciaria la festa de l'Onze de Setembre i que aquest any s'havia fet igual que altres anys; Rabeya va dir que enguany estaven condicionats pel pressupost. Finalment, la Núria va interessar-se per les multes i pel xivarri a la biblioteca popular.

Isidora Hernández (PSC) va demanar que per donar suport al comerç local es faci un control millor de les parades del mercat, ja que creu que n'hi ha d'irregulars. Rabeya va dir que tenia prevista una reunió amb els botiguers. La regidora va demanar quantes multes es posaven a la sortida de l'escola; l'alcalde va dir que s'havia fet una actuació amb avisos, que semblava haver tingut èxit (la regidora Prat va discrepar d'això). Hernández va queixar-se que el carrer de Sant Marc molts dies no té llum; Rabeya va dir que ja fa anys que passa això, i que s'investiga però no es troben les causes. A la pregunta de quan començarà el curs de català per a immigrants, la resposta d'en Roc va ser que la primera setmana d'octubre. La Isidora va demanar si es donaria la paraula al públic després dels plens; Rabeya va dir que n'havien parlat i no tenien encara una decisió al respecte. La Isidora va demanar a l'alcalde si tenia por de deixar parlar la gent, i quin problema hi havia a fer-ho; en Jaume va dir que no tenia cap por i que no hi havia cap problema.

Xavier Marquès (VAI) va parlar de l'enderrocament d'un balcó i va demanar mesures per a les cases veïnes; Ribalta va dir que cada empresa té els informes tècnics del que cal fer. Marquès va demanar per un equip de bàsquet femení que es va inscriure amb el nom de Balsareny i que els han dit que no poden jugar al pavelló i han hagut de marxar a un altre poble. Bertran va dir que aquest grup va fer la inscripció ja que se'ls acabava el termini sense haver demanat res; i que al pavelló no hi cabien més equips i no va ser possible admetre'ls.

La regidora Prat va tornar a intervenir per protestar que el despatx que s'havia cedit als grups de l'oposició, al primer pis de la casa de la vila, resulta que era compartit també per l'equip de govern; i que ara els volien enviar al segon pis. Segons la Núria, “l'error va ser demanar-ho de paraula i no per escrit; les paraules, almenys les vostres, se les endú el vent”. Jaume Rabeya va respondre que s'està habilitant una sala al segon pis per als grups polítics, i que el despatx del primer pis és per a l'equip de govern.

Amb això, el Ple es va cloure a les 10 i 35 minuts de la nit.

Sarment