Quatre estudiants viuen l'estiu a la piscina municipal

 

Eduard Orriols i Pijuan, Genís Prat i Ortega, Marcel Mas i Artigas i Dídac Batlló i Pedrals, han sigut els joves que han estat prestant els seus serveis a la piscina municipal de Balsareny durant l'estiu; els dos primers a la recepció i els altres dos com a socorristes.

Eduard Orriols i Pijuan té 18 anys i va néixer a Balsareny. A l'Eduard no li agrada gaire llegir. Tanmateix, el darrer llibre que ha llegit és Einstein , de Jean Claude Corriére. Li agraden molt els esports, i per sobre de tots el futbol. Actualment juga amb el C.E. Puig-reig, a la primera divisió juvenil. És soci de la Penya Barcelonista de Balsareny.

“ Aquest any faré segon de Batxillerat. Des de l'ESO que segueixo els meus estudis a l'IES Llobregat de Sallent. Durant l'any em concentro molt en els estudis, i això no em permet treballar. Aquesta particularitat fa que només en el període de vacances pugui dedicar-me a alguna activitat laboral, com treballar a la piscina ”.

L'Eduard es mostra molt satisfet d'haver pogut treballar aquest estiu a la piscina i conèixer molta més gent, com diu ell. Enguany, la nota negativa ha estat el mal temps i l'estat de la gespa. Com també constatar que hi ha persones molt maques i d'altres molt empipadores.

Marcel Mas i Artigas té 23 anys i ha obtingut la llicenciatura en Ciències Físiques i de l'Esport a la Universitat de Lleida. És un entusiasta col·laborador de diverses associacions del seu poble, Artés. “ M'agrada molt poder col·laborar en les diferents activitats sense ànim de lucre que fem a Artés ”. El Marcel pensa que l'associacionisme és una de les eines clau per crear i progressar, ja que és el millor camí perquè el jovent es motivi i s'impliqui en l'aspecte cultural i social. És el segon anys consecutiu que fa de socorrista a la piscina. “ Estic molt content de poder haver vingut un any més a Balsareny. Enguany la meva estada ha estat més curta, però molt positiva. De negatiu, tan sols el tracte professional rebut de l'empresa Aquasos. Treballo de monitor de lleure i de natació, i a més a més aquest any seré responsable d'un equip de futbol. M'agrada molt llegir, perquè em relaxa molt. L'últim llibre que he llegit ha estat Terra de ningú , de l'escriptora xinesa Duong Thu Huong, que conté una informació encoratjadora per el valor tan important com és l'amor. L'acció discorre per les terres del Vietnam durant la postguerra ”.

Genís Prat i Ortega té 18 anys i va néixer a Balsareny. De l'associacionisme ens diu: “ Des de fa uns quatre anys que formo part com a actor dels Pastorets de Balsareny. També des de molt petit soc alumne de l'Escola Municipal de Teatre, tot i que aquest any no en podré formar part perquè estudio fora de Balsareny. Crec que l'associacionisme és un element de cohesió i dinamització social que ens ajuda a tots a ser una mica més feliços ”. Al Genís li agrada el futbol, el teatre, navegar per internet i en el cinema es decanta pels temes de ciència ficció.

“ Aquest any començaré els estudis de Física a la Universitat de Barcelona. He cursat l'ESO i el Batxillerat a l'Institut de Sallent. Durant l'any no tinc cap treball fix, tan sols alguna classe de repàs o bé quelcom de puntual. Pel que fa a la lectura, ara que per obligacions escolars he deixat de llegir, és quan començo a descobrir la lectura. Amb totn no crec que arribi a ser una de les meves aficions preferides, però. El darrer llibre que he llegit ha estat Àngels i dimonis, de Dan Brown ”.

“La feina de la piscina m'ha agradat. L'oportunitat de poder gaudir de la companyia dels més menuts, el qual implica a fer quatre bromes, sobre tot quan venen a gastar-se la setmanada per comprar el corresponent lot de ‘xuixes'. Naturalment, coneixes molta més gent de Balsareny que fins aleshores no coneixia. Com a negatiu, no hi vull pensar més, el dia aquell que ens van robar, i la poca serietat de l'empresa Aquasos, responsable de la gestió de la piscina ”.

Dídac Batlló i Pedrals té 25 anys i va néixer a Manresa. Actualment viu a Navàs, és llicenciat en INEF-UVIC, i es dedica semiprofessionalment a l'esport de l'esquí cross a nivell nacional i internacional. “ Actualment estudio pel meu compte, fent un repàs general de totes aquelles assignatures que durant la carrera em vaig quedar amb ganes d'aprofundir. També, a més a més de fer de socorrista, condueixo l'escola de Tennis de Sant Vicenç de Castellet, sóc entrenador d'un grup d'esquí de competició a Baqueira Beret (ACEC), faig algunes hores al gimnàs Eix de Navàs, i sóc professor de la borsa d'interins d'educació física. M'encanta llegir des del dia que van deixar a obligar-me a fer-ho. El darrer llibre que he acabat de llegir ha estat Atlantis, de Tom Hopkins ”.

El Dídac pensa que l'associacionisme ha de ser una cosa sempre viva perquè és la manera de què certs grups puguin expressar i compartir amb altres els seus ideals. “ Visc per a l'oci, treballo en l'oci, aquests els considero bàsics per arribar a ser feliç ”. Un estiu a la piscina balsarenyenca li ha fet considerar: “ Aquest ha estat un estiu poc calorós. Molta poca gent als banys, però una gent molt maca amb un món infantil molt dinàmic. En certa ocasió vaig haver de curar a un nen polonès que es va fer mal al tirar-se de cap a la piscina mitjana on hi havia molt poca profunditat d'aigua. En termes generals però estic molt content d'haver tingut l'oportunitat de viure aquests mesos a aquest espai balsarenyenc ”. Finalment, el Dídac coincideix amb els seus companys pel que fa a les condicions laborals, manifestament millorables, per part de l'empresa que ha gestionat la piscina.

Josep Gudayol i Puig