- Editorial -

39 anys d'handbol a Balsareny

 

El Club Handbol Balsareny ha complert 39 anys d'existència i ha iniciat així el seu any de celebracions per commemorar, el 2008, els seus 40. Sarment vol felicitar aquest club que tant ha fet i fa vibrar els amants de l'esport local, i l'entitat que ha sabut, amb els altibaixos inherents a tota activitat que passa de generació en generació, conservar viva la flama d'un esport que ha arrelat tan profundament en la història i el sentiment del nostre poble. Felicitar l'entitat, i això vol dir les persones que l'han regida i que la regeixen.

No és gens fàcil, mantenir surant una entitat al llarg de 39 anys. Cal molt esforç, tenacitat i sacrifici. Per això volem donar les gràcies a tots els que han fet possible aquest miracle. Dir noms queda malament, però sense voler esmentar ningú més, és de justícia recordar el nom del mestre Francesc Garcia, promotor i pare de l'handbol a Balsareny, i el de Juan Luis Chávez, autèntic cor, cervell i braç de l'entitat durant molts anys, els més gloriosos, però també les èpoques de crisi.

L'acte inicial de les commemoracions es va centrar molt en l'homenatge —totalment merescut— a la persona de Francesc Garcia, però potser va obviar el paper destacat d'altres persones, com el mateix Chávez, o l'Andreu Molina, o l'actual president, Jordi González. En una carta molt lloable que ens envia el mestre Garcia, i que reproduïm, ell mateix procura subsanar aquest oblit que el devia fer sentir una mica incòmode.

L'homenatge a Francesc Garcia ha estat d'una gran justícia, i és mèrit de tota entitat reconèixer la figura dels seus fundadors; però la carta que l'homenatjat ens envia vol fer, al seu torn, justícia envers tots els que l'han succeït fins avui al front de la institució. També publiquem un escrit d'en Juan Luis Chávez que rememora els anys del seu mandat, amb les vivències, èxits i desfetes, que recordem amb simpatia. Queda pendent d'escriure la història del club en els darrers temps. Potser en el marc d'aquest any de commemoracions algú la podrà redactar; si fos així, ens oferim per fer-la pública per a la posteritat. I mentrestant, felicitem novament l'Handbol Balsareny i les persones que amb el seu sacrifici i voluntat han fet possible que l'entitat arribi a aquesta maduresa tan entranyable.

C.C.B.