Càritas aposta per la salut i el medi

 

Una quarantena de persones van ser presents a la xerrada que Càritas Parroquial de Balsareny va organitzar amb el lema “Salut i medi ambient”, dins la seva programació d'actes de 2007, amb la col·laboració del metge balsarenyenc Josep Cañellas i la regidoria de Medi Ambient, amb Andreu Fernández. Ambdós van optar per la conscienciació vers una millor qualitat de vida: “Aquesta és possible si vivim i ens mantenim respectuosos amb el nostre cos i el nostre entorn” –digué Cañellas.

Cañellas va fer tot un raonament sobre la gran sort que tenim de poder viure en una part de la Terra on es pot dir que som privilegiats. El conferenciant, durant prop de dues hores va dissertar sobre els valors que hem de practicar per aconseguir que tothom puguem ésser més feliços sense malmetre'ns la salut: “A voltes, més ben dit, quasi sempre, per un sentit egoista busquem la felicitat en camps lucratius i de plaer, per exemple fumant o bé amb l'alcohol, innecessaris dels quals tant sols se'n desprèn, més tard o més d'hora, a entristir-nos i fer-nos entrar en un mar d'infelicitat”.

Salut i medi ambient estretament es donen les mans, cal doncs: evitar sorolls intensos que ens poden alterar el nostre sistema nerviós, no utilitzar el cotxe nomes per anar fins a la cantonada, no exposar-nos desmesuradament davant d'aparells que transmeten radiacions, utilitzar sistemes i mitjans menys contaminants, exigir una més bona seguretat en el treball quotidià, mesurar racionalment el consum d'aigua...

Josep Cañellas va exposar la seva total reprovació pels sistemes lúdics que malmeten descomunalment l'aigua, com els canons de neu artificial. Va explicar com el mateix sistema natural produeix elements tòxics, per exemple l'asbest, una espècie de pedra amb la que es va fabricar fa molts anys els sistemes de recobriment ondulats anomenats de fibroamiant, els quals produeixen càncer; o el plom, la seva extracció de les mines, ha causat milers de morts.

Aquella tarda de reflexió posà punt i final el lliurament a tots els assistents d'un contenidor per reciclar envasos de vidre i de plàstic, de mans d'Andreu Fernández. I el darrer advertiment va ser el següent: “Si tenim cura de la nostra salut evitarem ocasionar una gran despesa pública en el sistema sanitari, podent ser més ben atesos evitant les angoixes de les llistes d'espera.

 

Josep Gudayol i Puig