Balanç de govern – ERC, Acord municipal

 

Voldríem fer un breu balanç del que ha estat l’acció de govern del grup municipal d’ERC al llarg dels últims tres anys..

Nou govern. Els pactes de la democràcia van permetre un nou govern municipal, després de vint anys, de majories absolutes. Francesc Soldevila, el nou alcalde d’ERC, va dir: «Ara només cal desitjar-nos molt encert en la nostra gestió, que no serà fàcil, i donar-nos suport, perquè hem pres una responsabilitat que és en benefici de tots els Balsarenyencs».

Polígon industrial de Puigdorca. La possibilitat de crear noves empreses és molt favorable per la bona comunicació de què el nostre municipi gaudeix, amb tres accessos a la C16. Al polígon industrial de Puigdorca, l’objectiu és de crear sòl industrial a través de l’ordenació urbanística que ha de dirigir el desenvolupament d’aquest sector, fonamental per al creixement de la nostra població.

Tancament de l’escorxador. Un punt de polèmica especialment destacable va ser el de l’escorxador. La proposta de l’equip de govern era raonable: l’Ajuntament cobriria les despeses d’adaptació del servei (tot allò que en els últims cinc anys l’anterior govern no havia dut a terme), si els usuaris acceptaven d’assumir-ne la gestió futura, cosa que no van acceptar.

Zona esportiva» Els Ametllers». L’Ajuntament ha complert amb nota el seu compromís de construir una nova piscina municipal i un nou camp de futbol. Unes instal·lacions excel·lents que donen un bon servei als seus usuaris.

Remodelació de les places de l’Església i de l’Ajuntament. Amb la nova pavimentació, les places de Roc Garcia i de l’Ajuntament mantenen la seva entitat pròpia i els seus usos diferents, però estan comunicades de manera que configuren un sol espai pla. Eixamplant les escales del Trull es va aconseguir que l’espai flueixi i s’obri la perspectiva visual.

Nau magatzem i espai del Tanatori. Quan vam arribar al govern municipal, ens trobàrem una nau llogada, uns baixos de l’Ajuntament atapeïts de material i un magatzem al carrer Balmes. De la nau de lloguer ens quedava poc temps i representava una gran despesa. Era prioritat fer-ne una de nova i de propietat de l’Ajuntament i alhora poder centralitzar els recursos de la brigada, alliberant els espais dels baixos de la casa de la vila. Alhora, als terrenys del costat de la nau, es va construir el Tanatori amb la inversió feta per Funerària Fontal SA. Tot això s’ha aconseguit gràcies a la perspectiva de futur dels governants i tècnics.

Noves dependències als baixos de la Casa de la Vila. Ja acaben d’estar a punt les obres de millora, amb nous despatxos per al jutjat, l’assistenta social, vigilants locals i servei als ciutadans. És un obra que respecta la identitat de l’edifici i li dóna una funcionalitat desitjada tant pels funcionaris com per les persones usuàries dels serveis de l’Ajuntament .

Creació de dues grans zones de pàrquing públic. Com arreu, el nombre de vehicles a Balsareny s’ha incrementat amb els anys, i l’espai al centre urbà és el que hi ha. Per aquest motiu s’han habilitat dues zones d’aparcament on hi caben aproximadament 50 cotxes a cada una.

Nova senyalització orientativa i turística de Balsareny. Millora la comunicació i la informació per als conductors i vianants i manté una imatge ordenada dins l’entorn urbà.

Recollida de la fracció orgánica. En un principi, la campanya d’explicació acollint grups de veïns a la sala de plens de l’Ajuntament va ser molt concorreguda. Tant en qualitat com en quantitat, la recollida fins ara està per sobre de les expectatives, però encara queda molt camí per recórrer.

Tallers de Medi Ambient a l’escola Guillem. Els nostres fills són els nous ciutadans i l’escola ha obert les seves portes per acollir xerrades i tallers a la selecció de residus. Un d’ells «Cada cosa al seu lloc» impartit per el Consorci de residus del Bages. I un altre amb motiu de la Setmana Cultural dedicada al Medi Ambient. Tallers oferts per l’empresa Ambients, de la campanya de recollida de la fracció orgànica.

Millora dels accessos a les colònies Soldevila i la Rabeia. La intenció de l’Ajuntament ha estat condicionar aquest accessos, de forma que la circulació augmenti amb comoditat i seguretat.

Dipòsit regulador d’aigua potable a la zona nord, masies i barris de Cal Nosa i Cal Rata. Construcció d’un dipòsit de 300m cúbics a la Baga del Cortès. Perquè hi havia masies sense abastiment d’aigua potable.

Balsareny a la XXV Fira de Calella. La nostra cultura tradicional va estar representada en diferents pavellons, a cura de diferents entitats, a la Fira de Calella, visitada per milers de persones.

Millores al cementiri. La façana principal del cementiri ha estat netejada i pintada en tota la seva amplitud. S’ha obert un nou accés a la zona est del recinte, amb uns esglaons amples i una rampa per a les persones amb problemes de mobilitat, i s’hi han posat jardineres. S’ha reovat la part nord del cementiri i s’han pintat les arcades. Cada any s’hi han fet obres i esperem continuar millorant.

Nou local Polivalent de al plaça de la Mel. Una nova sala de cultura i exposicions que donarà dinamisme al poble, oferint un espai a les activitats de tota aquella gent que hi vulgui participar.

Reforma de la plaça Onze de Setembre. Aquesta plaça, per la seva ubicació i reduït espai, feia un servei poc raonable i tenia una seguretat millorable. A hores d’ara podem dir que la seva reforma ha estat un encert i en podem gaudir amb més amplitud tant joves com grans.

Millora i ampliació dels Parcs Infantils. L’escola Guillem té al pati un nou parc infantil de lleure per als nostres fills. A la Zona Esportiva «Els Ametllers» també es pot gaudir de noves instal·lacions per als menuts. I tant al parcs de l’inici de la Travessera, com al del carrer del Bruc s’han ampliat els aparells, oferint un millor servei.

Expenedors de bosses recollida d’excrements d’animals de companyia. Es un servei que, en dues fases, ja cobreix bona part del nucli. Havia estat sol·licitat per nombroses persones i hi ha ciutadans que ho fan servir; però encara cal conscienciar moltes persones.

Balsareny s’incorpora al Parc Fluvial. Aquesta voluntat que teníem, d’enllaçar el Parc de la Sèquia de Manresa amb el Parc Fluvial de les Colònies del Llobregat ha suposat un llarg procés que ha culminat amb l’entrada de Balsareny en tots dos estaments, amb dret a decidir.

Andreu Fernàndez
ERC – Acord Municipal