- Editorial -

Carnestoltes participatiu

 

Un any més —i en fa ja més de trenta, d’ençà que el CCB va rescatar aquesta tradició transgressora— Balsareny ha celebrat el seu Carnaval, amb notable participació. A nivell local, sense aspirar a competir amb els grans carnavals de la comarca, com el de Sallent, però amb gran dignitat i molta gresca. Els nostres carrers, durant unes hores, i malgrat el temps plujós, es van omplir de color i de disfresses, de música i de soroll. Com cada any, el complement a uns Traginers multitudinaris va ser una rua popular més senzilla, però també molt participativa.

També ha estat participativa la Caminada Popular, que porta 21 anys fent caminar la gent del poble i els forans que ens hi volen acompanyar. Com ho fou la Transsèquia una setmana abans. I com ho serà, esperem, el Mercat de la Ganga que porta ja quatre edicions. I com ho són les activitats de les diferents entitats esportives locals. I com ho són les representacions del cicle de teatre que s’estan fent al Sindicat organitzades per la Regidoria de Cultura. I ja se’ns acosta la Feta Major... Tot són oportunitats per no tancar-nos a casa, per compartir afeccions, per fer poble. Agraïm-ho als organitzadors participant-hi i fent pinya.

Un altre Carnestoltes

El que sí que sembla un Carnestoltes permanent és la política espanyola. L’ambient de crispació propugnat pel Partit Popular ha arribat al paroxisme, i a les seves manifestacions multitudinàries ja hi treuen el nas, sense complexos, els grups més ultres, amb banderes franquistes incloses. La brigada mediàtica habitual atia aquest clima, que ja està adquirint ressons de tambors de preguerra civil. Per pur electoralisme s’ha fragmentat l’Estat buscant una divisió en la qual els catalans, el nostre Estatut i la nostra llengua, hem estat pintats com a insolidaris enemics de «la sagrada unitat de la pàtria» (quina?). El proper pas és la previsible «nova» retallada de l’Estatut des d’una institució que hauria de ser la més alta salvaguarda dels valors constitucionals, però que se’ns revela també sensible al partidisme, fins al punt que ja tothom sembla poder preveure què votarà qui...

Ara es qüestionen al carrer els principis bàsics de l’Estat, es convoquen manifestacions fins i tot davant les ambaixades estrangeres, i s’apel·la a poders fàctics: l’exèrcit, la judicatura, l’església, les víctimes del terrorisme... per crispar la societat contra la política del govern i dels partits que li donen suport (és a dir, pràcticament tots, menys el PP). Esperem que l’electorat no sigui mesell i sàpiga discernir, a l’hora de dipositar les paperetes, si vol apostar per aquest extremisme parafeixista o si vol allunyar-se’n cap a opcions polítiques una mica més centrades. El missatge subliminal del PP és: «fins que no governem nosaltres, tindreu aquesta bronca dia sí dia també!» Un autèntic Carnaval de despropòsits en què es juga amb la pau, la tolerància mútua, la solidaritat interterritorial i la convivència de les persones només per interessos electoralistes. Tinguem-ho present a l’hora de votar.

Eleccions municipals

Ja es van acostant les eleccions municipals i les diferents candidatures estan tancant les seves llistes i els seus programes. Sarment oferirà el mes que ve un qüestionari que hem sotmès als quatre grups amb representació a l’Ajuntament on ens informaran amb detall de quins són els seus programes i la seva valoració de la política municipal dels últims anys.

www.sarment.cat

El Cercle Cultural de Balsareny hem substituït l’antic domini d’internet que teníem per l’actual «punt cat». Uns problemes tècnics han fet que els darrers mesos la nostra edició digital no hagi vist la llum. Des del mes de febrer, el nostre butlletí es pot tornar a trobar a l’adreça www.sarment.cat . La nostra adreça electrònica continua sent la que ja teníem des de fa uns mesos: sarment@sarment.cat , on ens podeu fer arribar els vostres comentaris.

CCB