Cremar o traslladar?

 

Sempre que una matèria primera queda inservible, resulta més còmode embrutar el paisatge en algun abocador incontrolat o, pitjor encara, optar per incinerar-ho, contribuint a una suma de fins a tres irresponsabilitats: perill d’incendi global, contaminació amb cendres i fums residuals llançats a l’atmosfera, castigant el medi ambient. Fer un trasllat responsable utilitzant bé les deixalleries bé centres oficials de recollida i emmagatzematge, pot semblar més car, però no ho és.

Fa uns dies que a Balsareny, un capvespre, la posta de sol va ser agredida per una columna negra i densa de fum contaminant. La pregunta «on s’haurà calat foc» va sortir de moltes boques del veïnat. Aquell fum no venia de cap habitatge, sinó que va tenir el seu origen en un petit descampat just darrere el cementiri municipal. «Balsareny Avui» també va veure aquella gran fumera.

Tot seguit, l’olfacte tafaner i periodístic de cara a la informació es posà en marxa. Es va poder saber que el producte causant del foc van ser uns vells contenidors de la brossa diària, plàstics, pneumàtics i altres materials. Tanmateix, no s’ha pogut saber el causant d’un acte tan irresponsable i incívic. La parcel·la afectada, de propietat municipal, creiem que hauria de tenir una tanca per tal d’evitar que cap presumpte piròman pugui tenir-hi accés lliure, com en aquest cas.

Josep Gudayol i Puig