Èxit de la vint-i-unena Caminada Popular

 

El passat diumenge dia 11 de març es va celebrar a la nostra localitat la Caminada Popular, amb un gran èxit de participació, igual que als darrers anys. Era l’edició número vint-i-u d’aquesta tradicional activitat que va començar ja fa vint anys, el 1987. Si bé no es va aconseguir el rècord de l’any anterior, vàrem arribar just als 500 participants.

Després d’una setmana molt variable, amb pluja inclosa i amb molt vent, que encara bufava fort el divendres i dissabte, el diumenge el temps va ser molt assolellat i poc vent, molt apte per a caminar, per bé que amb una mica de fred al matí, lògic per a l’època de l’any en què ens trobàvem. Tot és que al voltant de les 8 del matí s’aplegava mig miler de persones a la plaça de l’Església per formalitzar la seva inscripció, al preu de 7 euros per al públic en general i 5 euros per als socis del Centre Excursionista de Balsareny, entitat organitzadora de l’activitat.

El recorregut d’aquest any era d’uns 15 quilòmetres i arrencava dels baixos de l’Ajuntament i cap al carrer de la Riera per anar fins al pont dels Traginers des d’on, a mà esquerra, s’havia de passar per sota de l’autovia per allunyar-se ja del nucli urbà en direcció nord, passant entre les masies de Tord i el Collet del Nado. En aquesta zona hi havia el primer control, on la gent podia menjar un bon tall de coca per agafar forces. Després es continuava cap a la serradora fins arribar prop del nucli habitat de Navàs que pertany al terme de Balsareny, travessant de nou l’autovia i l’antiga carretera per on ara s’accedeix a Navàs. Des d’allà la trajectòria feia un gir en direcció sud i, passant prop del Lledó de Sobre-roca, s’enfilava per un turó per baixar després cap a Sant Esteve, on hi havia el segon control i l’esperat esmorzar, que es va fer concretament a la resclosa, un bonic paratge per menjar-se «la botifarra» i fer un bon trago de vi.

La darrera part del recorregut transcorria prop del nostre riu Llobregat, arran del qual es passava per anar de l’antiga colònia tèxtil de Soldevila a la de La Rabeia. Un cop aquí, es travessava el pontarró que hi ha i, tot seguit, a mà dreta, s’agafava un camí que puja fins arribar a la Font del Vilar, on hi havia el tercer control i la típica taronja i un trago d’aigua per a refrescar-se una mica. Des d’aquí s’havia de seguir pel camí ample que mena a la pròpia casa d’el Vilar i, vorejant els extensos camps de la zona, es tornava a baixar fins a tocar ben bé el riu i, també arran del mateix, per un bonic corriol, sota els pollancres, verns i altres arbres de ribera, s’arribava al pont del riu, per, a través del Repeu, tornar de nou a la plaça de l’Església.

A l’arribada hi havia menudalles i beguda i, com cada any, es lliurava a cada participant el record de la nostra caminada, que enguany era una bonica i grossa motxilla.

Com de costum, al llarg del recorregut hi havia els típics «cartellets» que indiquen les principals plantes de la nostra flora (herbes, arbustos i arbres) i també associacions vegetals, com la pineda, la verneda, el garrigar, la roureda o la plataneda. És una bona ocasió per conèixer millor el nostre entorn natural a més de fer una mica d’esport.

Per completar la jornada, el mateix diumenge, a dos quarts de set de la tarda, a la Sala El Sindicat, va tenir lloc la projecció de l’audiovisual «El Lluçanès al pic Lenin (7.134 metres)», amb els comentaris d’alguns membres de l’expedició. Va ser presentat pel nostre company i metge Josep Cañellas i l’Alfred Selgas, president del Centre Excursionista de Balsareny, entitat organitzadora de l’acte. Hi va haver una bona afluència de gent i al final hi havia coca i moscatell per a tothom.

Isidre Prat