- Quan la ficció es fa realitat -

 

Al llarg dels anys l’home ha pogut comprovar com la ficció pot transformar-se en realitat. Coses que tan sols podien qualificar-se com a fruit de la imaginació d’alguns il·luminats, al cap d’uns anys han estat possibles gràcies a la capacitat d’innovació científica.

Això em porta a pensar en el cinema, i en concret sobre una pel·lícula titulada Robocop. El protagonista, un policia de serveis especials, és abatut a trets per una colla de delinqüents al servei d’un personatge corrupte que forma part del mateix cos de policia. No és pas la pel·lícula el que us vull explicar, sinó un fet comparable que avui dia ha tingut lloc a la capital barcelonina. A l’agent de policia esmentat, la ciència electrònica el fa salvar convertint-lo en un robot humà, en Murphy, i l’equip científic ho arregla tot: «jo estic al teu costat», li diu una companya seva de servei.

Doncs bé, fa uns dies que escoltant del programa estrella de Catalunya Ràdio, «El matí de Catalunya Ràdio», conduït per Antoni Bassas, se’m va posar la pell de gallina en sentir el fet ocorregut unes setmanes abans a en Rafa, un bomber de la Generalitat, a conseqüència d’una explosió de gas. En Rafa va participar en una heroica acció de servei en què no va perdre la vida de miracle. La ciència, mitjançant la intervenció de dos grans cirurgians, va permetre reconstruir físicament més d’un 60 per cent del seu cos. Els oients vam tenir l’oportunitat de poder escoltar la seva veu a través de les ones, una veu de timbre valent i esperançador que es desfeia donant gràcies a totes aquelles persones que li han fet possible continuar sent el Rafa competent i amb esperit de servei que cal tenir per formar part del cos de Bombers.

Aquest afer del Rafa em va fer pensar en un fet esdevingut tres o quatre anys enrere. Uns treballadors que rehabilitaven un immoble, a l’hora d’esmorzar, van fer ús d’una llar de foc atrotinada que el vell edifici encara conservava i es va produir un incendi a conseqüència del sutge acumulat pel desús de la xemeneia. Davant del perill que el foc s’estengués cap als edificis del costat, s’avisà el cos de Bombers de la Generalitat del parc de Manresa. Arribats al lloc, els professionals actuaren en conseqüència. De sobte, els bombers es veieren insultats per l’encarregat de l’obra. Segons aquesta persona, els bombers no estaven fent la feina que el cas requeria. Els crits desproporcionats d’aquell home van ser considerats per alguns testimonis com un greuge molt poc educatiu. Valgui aquesta reflexió en favor d’uns professionals que, com en Rafa, donen tot el que porten dins en favor del bé comú.

Josep Gudayol i Puig