Entrevista a Jaume Vall, banderer de la Festa dels Traginers 2007

 

Foto Sarri

«La Festa és un homenatge als nostres avantpassats»

El banderer de la Festa dels Traginers 2007, Jaume Vall, fa més de 35 anys que col·labora activament en la festa, però mai no n’havia estat el banderer.

- Quina és la funció del banderer?

- Diuen que representa el ‘president’ de la festa. És qui duu la bandera del gremi de traginers que encapçala la cavalcada. La tradició diu que els dos cordonistes van a buscar el banderer a casa seva, i que llavors ja pot començar la cavalcada. Quan aquesta s’acaba, es fa lliurament de la bandera a qui serà banderer l’any següent.

- Com s’escull el banderer?

- Els organitzadors de la festa ho ofereixen a algú del gremi de pagès o que hi tingui relació. Jo era l’encarregat de comunicar-ho i m’ha fet molta il·lusió ser-ho aquest any.

- Quina és la seva relació amb la Festa dels Traginers?

- Fa molts anys que hi col·laboro. Tinc cura del vestuari i dels bastos. Guardo la roba que es posaran els traginers a la cavalcada i també reparo alguns bastos i repasso que no els falti res.

- Quin sentit té avui dia recordar l’ofici de traginer?

- Serveix per reviure el temps dels nostres avantpassats i és un homenatge als qui tenien aquest ofici tan important. Balsareny centra la seva festa en els traginers, les mules i els bastos, i això no es fa en cap altre lloc. Els Tres Tombs es celebren a tot arreu, però una festa com la d’aquí, dedicada al traginer, és única.

Mireia Carreté