- Editorial -

Orgull de Traginers

 

 

Un any més, la Festa dels Traginers ha omplert Balsareny de moviment, color i soroll. Han passat trenta-vuit anys des d’aquell llunyà 1969, en què, sota la batuta de l’alcalde Casaldàliga, la flamant festa «de interés turístico nacional» aplegava una nodrida representació de persones i les entitats de Balsareny per constituir una comissió. Aquella comissió va donar a la diada de 1970 una importància com mai no havia tingut, va projectar arreu l’impacte turístic de la Festa i va ajudar a situar en el mapa el nom de Balsareny. Però sobretot va comprometre moltes persones en un objectiu de tots; un compromís que s’ha anat estenent i expandint fins avui.

No ha estat fàcil, tots els que hi intervenen ho saben prou. Costa molt esforç, molta perseverança, molts maldecaps. Però al capdavall tot ho compensa el fet de poder celebrar, any rere any, la nostra festa més emblemàtica, i comprovar que atreu visitants de tot arreu. Uns visitants que, no cal dir-ho, vénen perquè volen, perquè els agrada, perquè s’hi troben bé. I és amb aquesta intenció que treballen desinteressadament tantes persones del poble.

Aquest any l’èxit ha estat esplendorós. El ball de divendres ja va ser molt participatiu, i les activitats del dissabte (cavalcada infantil, passejades amb ruc, el joc de les anelles, el correfoc i el piromusical, la ruta del traginer i el ball) van congregar moltíssima gent. La idea de dedicar un espai de la Festa a la gent jove (amb visita inclosa a l’escola) és excel·lent per infondre entre els més menuts l’esperit i el sentit de la celebració. El diumenge, la torrada, la ferrada i esquilada, l’elaboració del porc, els trabucaires i els músics preparaven un ambient extraordinari per a una cavalcada magnífica, amb molts traginers, molts cavalls, molta animació i una nodridíssima representació d’hereus i pubilles de tot Catalunya que van desfilar davant milers de persones. També el clima d’aquest hivern –el més calorós de la història- es va apuntar a la celebració. Les curses al castell i les sardanes tancaven una jornada que havia estat animada per la taverna, el rebost, la botiga de ceràmica, l’exposició de fotografies i el mercat artesà i tradicional. En definitiva, una gran festa, que és motiu de satisfacció per a tot Balsareny.

Cal, doncs, felicitar tothom qui hi ha participat. Començant per la comissió de la festa, i continuant per totes les subcomissions i grups que han tingut cura de cada una de les activitats. Totes requereixen molta feina, molt esforç i sacrifici. La Festa dels Traginers és un exemple formidable de com, amb bona voluntat, es poden aplegar els esforços de gent molt diversa en activitats ben diferents per fer entre tots una única pinya. Així, aquesta diada, que es remunta a finals del segle XIX com una més de les festes dels Tres Tombs per sant Antoni, però que el 1970 va esdevenir una festa única amb projecció nacional, s’acosta als quaranta anys del seu format actual viva i activa, no exempta de problemes com totes les activitats en què intervé molta gent, però amb una força especial. Una força que li dóna la mateixa empenta dels que hi col·laboren perquè la volen mantenir. Avui, per a molta gent de Balsareny, la Festa és una cosa pròpia que se sent amb orgull. I això és un actiu a preservar, un valor pel qual val la pena suar. Enhorabona, traginers!


C.C.B.