Terra baixa, el gran clàssic del teatre català

Si haguéssim de pensar quina és la gran obra de teatre nacional català, potser arribaríem a la conclusió que és una d’Àngel Guimerà, i depenent de les nostres preferències teatrals fins i tot hi hauria qui diria que és Terra Baixa.

El dissabte 27 de gener a 2/4 de 10 del vespre, va tenir lloc la representació teatral d’aquesta obra de Guimerà, a càrrec de la companyia de teatre Joan Maragall, dins del cicle de teatre de Balsareny que va començar l’octubre de l’any passat amb El Mètode Grönholm. Les passions ocultes dels protagonistes, sempre presents a les tragèdies de Guimerà, van fer vibrar d’emoció els assistents, més de 150 persones.

L’espectacle va comptar amb 12 actors en escena, entre protagonistes i secundaris, que van treballar amb un gran rigor professional. La companyia va fer un muntatge molt clàssic de l’obra, reflectint la lluita entre dos mons: la terra alta, on es viu sense cap malícia, i la terra baixa, on predomina l’engany i la traïció. «He mort el llop!» és una de les frases més conegudes del teatre català. Amb aquestes paraules acaba l’obra.

Terra Baixa es va estrenar a Catalunya l’any 1897 i des d’aleshores s’ha convertit en l’obra més representada de la dramatúrgia catalana, així que esperem que tingui una llarga vida encara.

La propera cita amb el teatre al Sindicat serà el 24 de febrer, també a 2/4 de 10 de la nit, amb l’obra humorística Titoles de fil.

Marta Romera i Reig