- Cercle Literari -

Todó i Carreté presenten un llibre a ESADE

Adolf Todó, director general de Caixa Manresa, i Ramon Carreté van presentar a l’Espai Esadefòrum el seu llibre El gran horizonte, editat per Alienta. A l’acte hi van intervenir el president de Banc Sabadell, Josep Oliu, i el cuiner Ferran Adrià, autor del pròleg. També hi van participar el director general d’ESADE, Carlos Losada, com a amfitrió i el conseller delegat de Planeta DeAgostini, Michael Bannett. S’hi van aplegar més de 400 persones, entre els quals hi havia personalitats de la vida econòmica, empresarial i política, a més de l’alcalde de Balsareny, Francesc Soldevila, el regidor de Cultura, Marc Selgas i una bona representació de balsarenyencs. 

El gran horizonte és una faula protagonitzada per un jove dofí que aprofita una oportunitat per abandonar les aigües tranquil·les del seu entorn habitual, endinsant-se en l’oceà obert. El dofí, després d’un dur aprenentatge, coneix nous horitzons, s’adona de les diferències dels entorns que visita –des de l’extrema pobresa fins a l’opulència– i dels comportaments diferents dels seus semblants –des de l’individualisme fins a la solidaritat, passant per un cert corporativisme acomodat.

L’obra va embastant algunes de les claus que es desprenen de les pròpies preguntes que es plantegen els personatges. Destaca que tenir iniciativa i una mentalitat oberta davant els canvis, però també un esperit solidari amb els més febles, és l’única alternativa possible per convertir els grans reptes del nostre temps en veritables oportunitats de progrés, tant individual com col·lectiu.

 El conte ens ensenya també que la responsabilitat individual és l’única manera d’arribar a ser socialment responsable. Cal començar essent un mateix el responsable dels seus propis problemes; tant sols així podrà un mateix, més endavant, ser solidari amb els altres, ja que, com diu el text, «per poder donar, primer cal tenir». D’aquesta manera, la moral de la faula és que cadascú ha de ser amo del seu destí, i que això no només és possible, sinó que és una aventura apassionant.

El llibre va ser escrit originalment en català, tot i que ha aparegut primer en la seva traducció castellana. L’edició de l’original en català, a càrrec d’Angle Editorial, és prevista per al proper mes de juny.

Sarment


 http://www.alientaeditorial.es/libro.asp?id=187