- Gran participació en tots els actes de la Festa dels Traginers -

 

Tots els actes que es van fer en el marc de la Festa dels Traginers d’aquest any van tenir una gran participació. Els balsarenyencs de totes les edats van sortir al carrer i van viure de ple la festa més tradicional i emblemàtica del poble.

L’acte central dels Traginers és, sens dubte, la cavalcada del diumenge al migdia. Ara bé, ja fa uns quants anys que la festa comença uns dies abans.

El jovent omple el Sindicat

Divendres 9 de febrer van començar els actes de la Festa dels Traginers 2007. A les 8 del vespre es va fer el correfoc infantil, i a mitjanit va haver-hi el primer acte multitudinari de la festa: el concert dels grups locals Skabag i Tinajas, i dels valencians Ki-Sap. Unes 500 persones van ballar fins ben entrada la matinada a la sala gran del Sindicat.

Anelles, foc i ruta

Els actes de dissabte a la tarda es van pensar, especialment, per al públic infantil, però tothom qui va voler va poder participar en el joc de les anelles. Com ja ha passat en els últims anys, el dissabte a la tarda van començar a arribar a Balsareny els primers forasters, que van poder portar els seus fills a passejar amb ruquets, van seguir la cercavila dels traginers petits i van poder entrar al rebost, la taverna i l’exposició de fotografies, que les autoritats acabaven d’inaugurar.

A les 9 del vespre es va fer el correfoc, amb més gent mirant-s’ho des de fora que no pas a dins. La cercavila de foc va acabar amb un espectacle piromusical a la plaça de la Mel.

A continuació, va començar la Ruta del Traginer, que enguany celebrava el seu 15è aniversari. Els membres del Consell de Joventut, que s’encarreguen d’organitzar-la des de fa un parell d’anys, van ampliar el nombre de parades d’aquesta edició (12 ), i es van repartir per diversos llocs del poble esperant els participants a la ruta.

L’ambient de dissabte a la nit va ser molt animat i el Sindicat es va omplir de gent, arribant gairebé al límit del seu aforament, per ballar al ritme de Kòdol i l’Orquestra Mitjanit.

Milers de persones als carrers del poble

Milers de visitants van omplir els carrers de Balsareny des de primera hora de diumenge, i l’activitat no va parar fins al vespre. Els més matiners van poder participar en la Torrada del Traginer, feta a base de pa torrat i botifarra, i van poder veure com es fan els embotits, amb una demostració de l’elaboració artesana del porc, i com es ferra i s’esquila un animal. Durant tot el dia, la gent va passar pel rebost, la botiga de ceràmica, el mercat de productes artesans i la taverna.

El plat fort de la festa va ser la cavalcada. Tal com diu la tradició, els dos cordonistes, Xavier Vall i Ramon Duocastella, van anar a buscar el banderer d’enguany, Jaume Vall, i van donar el tret de sortida a la cercavila, que durant un parell d’hores va recórrer els carrers del poble.

La Festa dels Traginers, com el seu nom indica, està dedicada a recordar l’antic ofici de traginer. La comissió organitzadora s’esforça a mantenir la tradició i fa una cercavila única, on el que predomina són els traginers i no pas els carros, com passa en altres festes de sant Antoni. Per això, es té molta cura amb el vestuari dels traginers que desfilen i amb els bastos que porten les mules. De fet, tots els traginers vestien amb gorra, mocador al coll, camisa negra de traginer i espardenyes de set vetes; i els bastos, autèntics, es van repassant i restaurant periòdicament perquè cada any llueixin al màxim.

Una vintena de traginers adults van desfilar amb les seves mules carregades de mercaderies, com ara llet, aigua, verdures, llenya o gra. Però a Balsareny també hi ha traginers petits, que tenen cercavila pròpia el dissabte, però que diumenge participen en la cavalcada general. Una vintena de nens traginers van passar amb els seus ruquets. Malgrat que els carros no són l’element principal, també hi tenen un paper destacat. Trenta carros, un dels quals el més gran de Catalunya, van participar en la cercavila transportant oques, cigrons, blat o pedres.

 

El conseller de Governació, Joan Puigcercós, va seguir la cavalcada des del balcó de l’Ajuntament, acompanyat de l’alcalde de Balsareny, Francesc Soldevila, el director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila, alcaldes d’altres poblacions veïnes i regidors locals. Puigcercós va explicar que era la primera vegada que visitava la festa i va dir que estava molt content que l’Ajuntament de Balsareny l’hagués convidat. «És una tradició que s’ha de veure i fruir. La Festa dels Traginers ens recorda com era abans el nostre país, on l’intercanvi sempre hi ha tingut un paper destacat», va declarar. El conseller de Governació va fer un símil entre els traginers i les comunicacions actuals, perquè l’actual eix del Llobregat ja era una via de comunicació molt important fa segles i avui encara ho és més. Per això va dir que cal anar-la adequant a les necessitats modernes.

El bon temps va acompanyar durant tota la jornada i al poble es va viure l’esperit traginer que els organitzadors demanaven, ja que tothom duia la gorra de la festa, el mocador, el bastó o algun altre element característic dels traginers. La comissió organitzadora de la Festa dels Traginers es va mostrar molt satisfeta per la gran afluència de públic que hi ha hagut en tots els actes que s’han fet des de divendres a la nit.


Mireia Carreté